Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Ferguson: Poliisi kusta päässä ja muita opetuksia

Blogit Americana 27.11.2014 10:00
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Suuri valamiehistö ei nostanut syytöstä Mike Brownin ampunutta poliisia kohtaan. Päätös oli lainmukainen, ja meidän on kunnioitettava valamiehistön näkemystä. Koko tragedia kertoo silti ruman tarinan rodusta, poliisista ja amerikkalaisen yhteiskunnan pimeimmistä puolista.

Tiivistäisin Fergusonin tapahtumat ja opetukset muutamaan keskeiseen pointtiin:

  1. Amerikkalaisten poliisien koulutus on täysin pielessä.
    Pikakoulutetut poliisit heitetään yksin virka-autoon, ase lonkalla ja valitettavan usein kusta päässä. Liian monet poliisit ovat konfliktihakuisia, tarttuvat herkästi aseeseen, pyrkivät ratkaisemaan tilanteet yksin. Vuonna 2012 Iso-Britannian poliisit käyttivät asetta vain kerran, eikä kukaan kuollut. Samana vuonna amerikkalaiset poliisit tappoivat 409 ihmistä, täysin laillisesti. Osa luvuista selittyy sillä, että amerikkalaiset rikolliset ovat paremmin aseistettuja kuin heidän eurooppalaiset kollegansa ja poliisin virka on täällä huomattavasti vaarallisempi. Numerot ovat silti hälyttäviä.
  2. Köyhät ja kouluttamattomat afroamerikkalaiset tarvitsevat parempia aktivismin kohteita.
    Mike Brown oli rikollinen. Nuorukainen ryösti kioskin ja aloitti sarjan tapahtumia, jotka johtivat hänen kuolemaansa (mutta hän ei tietenkään ansainnut tulla ammutuksi). Yhdysvalloista löytyisi huomattavasti parempiakin aktivismin ja protestoinnin aiheita kuin O. J. Simpson tai Mike Brown.
  3. On raskasta olla lainkuuliainen, työtätekevä tavallinen afroamerikkalainen.
    Ehdoton enemmistö väestönosasta tekee töitä, opiskelee, pelaa sääntöjen mukaan. Mutta aina kun he uskovat ja toivovat nousseensa valkoisten epäluulojen yläpuolelle, joukko ghettojen idiootteja alkaa mellakoida ja ryöstää kauppoja ja pilaavat asiallisen mielenosoituksen ja tahraten kokonaisen väestönosan maineen.

Soundtrack: Elvis Presley, In the Ghetto