Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Fasismi palaa Eurooppaan

Blogit Americana 18.5.2014 19:00
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Ukrainan tilanne on traaginen ja pelottava, mutta historioitsijalle ja modernin politiikan tutkijalle se tarjoaa kiehtovan, reaaliaikaisen laboratorion.

Parhaat selvitykset Ukrainan tilanteesta ovat tulleet historioitsijalta. Yalen professori Timothy Snyder on valaissut alueen tilannetta sarjalla erinomaisia, historiaa ja modernia globaalia valtapolitiikkaa yhteen punovia analyysejä. Tuorein – ja tyhjentävin – analyysi ilmestyi tällä viikolla The New Republic -julkaisussa.

Snyder on kirjoittanut muun muassa mestariteoksen Bloodlands: Europe between Hitler and Stalin. Hän on yksi parhaista modernin Itä-Euroopan tuntijoista, joka tuntee alueen kulttuurit, ihmisryhmät, kielet, politiikan ja historian läpikotaisin.

Bloodlandsin henkinen keskipiste sijaitsi Ukrainassa, maassa, joka koki sekä Stalinin että Hitlerin hirmutyöt voimakkaammin kuin mikään muu maa-alue. Ukraina on ollut modernin eurooppalaisen tragedian sydämessä Stalinin keinotekoisesti luomasta ja miljoonia tappaneesta nälänhädästä (holodomor) Hitlerin teurastuskoneistoon.

Nyt olemme todistamassa uutta isovenäläistä, häikäilettömään propagandaan ja väkivaltaan perustuvaa imperiumin rakennusprojektia, jonka keskeinen rintama on, jälleen, Ukraina. Snyder toistuvasti kehottaa eurooppalaisia valppauteen ja aktiiviseen reagointiin, sillä hänen mukaansa Eurooppaa ei voi olla olemassa ilman Ukrainaa, eikä Ukrainaa ilman Eurooppaa.

 

Ukrainan tilanne tarjoaa kaikki oleelliset fasismin elementit, Snyder sanoo: armeijat jotka eivät näytä armeijoilta, välinpitämättömyys lakeja kohtaan ja niiden valikoiva soveltaminen ”alempiin” ihmisryhmiin, imperiumin ylistys, aggressiivinen laajentumispolitiikka, ja pakkomielteinen suhtautuminen homoihin.

”Fasismi tuomitsee liberalismin ja demokratian valheellisina individualismin versioina, painottaa kollektiivista tahtoa yli henkilökohtaisten valintojen ja fetisoi kunniaa tihkuvia tapahtumia. Koska toimiminen on merkityksellistä mutta puhe ei, sanat ovat olemassa ainoastaan tekojen mahdollistamiseksi ja myöhemmin tekojen mytologisoinniksi. Totuutta ei voi olla olemassakaan, joten historiastakin tulee ainoastaan politiikan työkalu”, Snyder sanoo.

Tänään nämä ideat ovat nousussa Venäjällä, Snyder sanoo, ja Venäjän versio fasismista on saanut uusia ymmärtäjiä muun muassa Saksassa. Venäjän kunnianhimo ei rajoitu Ukrainaan. Putin pyrkii tuhoamaan koko projektin nimeltä EU. Siksi Ukraina ei voi selvitä ilman Eurooppaa, mutta myös yhdistyneen Euroopan tulevaisuus on vaakalaudalla Itä-Ukrainan kiistellyissä kaupungeissa.

Putinin operaatioiden propagandasiipi perustuu sekä historian että nykytilanteen vääristelyyn. Se kyseenalaistaa Ukrainan olemassaolon ja legitimiteetin. Venäjä selittää toimiaan fasismin vastustamisella, mutta samanaikaisesti se itse toimii fasistisesti ja yhdessä fasistien kanssa. Me kaikki muistamme Neuvostoliiton ja natsi-Saksan yhteistyön vuosina 1939–1941.

 

Putinin toimet ovat saaneet ymmärrystä ja tukea sekalaiselta seurakunnalta läntistä äärioikeistoa ja -vasemmistoa.

Äärivasemmiston parissa elää vielä vanha rakkaus Neuvostoliittoa kohtaan, joka on nyt muuttunut Venäjän ihailuksi ja sen toimille nyökyttelyksi. Äärioikeisto on riemuissaan venäläisestä homofobiasta ja nationalismista. Läntiset isolationistit eivät halua toimia, koska he pelkäävät sotaa ja sitoutumista.

Tämän varjossa Putin marssii eteenpäin. Mutta miksi? Putinin nationalismi on rationaalista. Hän haluaa tuhota EU:n, sillä yhtenäinen Eurooppa on luonnollisesti uhka ja vastavoima nationalistisia laajentumispyrkimyksiä uhkuvalle Venäjälle.

Pelissä on myös paljon rahaa. Yhdistynyt Eurooppa kykenisi energia-omavaraisuuteen huomattavasti helpommin kuin kansallisvaltioista koostunut manner, mutta hajanainen Eurooppa pysyisi riippuvaisena venäläisistä fossiilisista energiavarannoista. Siksikin Ukrainan tulevaisuudessa on kyse myös Euroopan tulevaisuudesta.

Soundtrack: Neuvostoliiton kansallislaulu.