Fasismi palaa Eurooppaan

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Ukrainan tilanne on traaginen ja pelottava, mutta historioitsijalle ja modernin politiikan tutkijalle se tarjoaa kiehtovan, reaaliaikaisen laboratorion.

Parhaat selvitykset Ukrainan tilanteesta ovat tulleet historioitsijalta. Yalen professori Timothy Snyder on valaissut alueen tilannetta sarjalla erinomaisia, historiaa ja modernia globaalia valtapolitiikkaa yhteen punovia analyysejä. Tuorein – ja tyhjentävin – analyysi ilmestyi tällä viikolla The New Republic -julkaisussa.

Snyder on kirjoittanut muun muassa mestariteoksen Bloodlands: Europe between Hitler and Stalin. Hän on yksi parhaista modernin Itä-Euroopan tuntijoista, joka tuntee alueen kulttuurit, ihmisryhmät, kielet, politiikan ja historian läpikotaisin.

Bloodlandsin henkinen keskipiste sijaitsi Ukrainassa, maassa, joka koki sekä Stalinin että Hitlerin hirmutyöt voimakkaammin kuin mikään muu maa-alue. Ukraina on ollut modernin eurooppalaisen tragedian sydämessä Stalinin keinotekoisesti luomasta ja miljoonia tappaneesta nälänhädästä (holodomor) Hitlerin teurastuskoneistoon.

Nyt olemme todistamassa uutta isovenäläistä, häikäilettömään propagandaan ja väkivaltaan perustuvaa imperiumin rakennusprojektia, jonka keskeinen rintama on, jälleen, Ukraina. Snyder toistuvasti kehottaa eurooppalaisia valppauteen ja aktiiviseen reagointiin, sillä hänen mukaansa Eurooppaa ei voi olla olemassa ilman Ukrainaa, eikä Ukrainaa ilman Eurooppaa.