Etiikka vai Hollywoodin miljardit: Georgian aborttilaki vaarantaa Atlantan kukoistavan elokuvabisneksen

Kiista syventää entisestään juopaa liberaalin ja vauraan metro-Atlantan sekä köyhän ja konservatiivisen maaseutu-Georgian välillä.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Georgian uusi aborttilaki on niin sanottujen kulttuurisotien kiivain rintamalohko. Se myös pakottaa konservatiivit valitsemaan omantuntonsa ja osavaltion taloudellisen menestyksen välillä.

Elokuva-alasta on kasvanut Georgiassa iso bisnes. Osavaltion tarjoamat verohelpotukset, Atlantan alueelle kehittynyt elokuvanteon infrastruktuuri, lähiympäristön maisemien monimuotoisuus ja Atlantan koko sekä alansa osaava työvoima ovat tehneet elokuva- ja tv-alasta osavaltiolle miljardien dollareiden tulonlähteen.

Viime aikojen hittielokuvista muun muassa Black Panther sekä Hunger Games, The Avengers ja Guardians of the Galaxy -sarjat filmattiin pitkälti osavaltiossa. Television hittisarjoista The Ozarks, Stranger Things ja Walking Dead ovat myös paikallisia tuotoksia.

Atlantalaiset iloitsevat metro-Atlantan maineesta ”Etelän Hollywoodina”. Hollywood-tähtien ja kuvausryhmien näkyvä läsnäolo kaupungissa on, pankkitilien ohella, kasvattanut kaupungin profiilia ja itsetuntoa.

Hollywoodille Atlanta on ollut kulttuurisestikin hyvä yhteistyökumppani. Kosmopoliittinen, etnisesti ja seksuaalisesti kirjava sekä suvaitsevainen liberaali suurkaupunki on ollut arvomaailmaltaan lähempänä länsirannikon yhteistyökumppaneita kuin ympäröivää maaseutu-Etelää.