Etiikka ja terveydenhuollon uudistus

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Taistelu terveydenhuollon uudistuksesta on nyt vauhdissa. Aseet on ladattu, rintamalinjat määritelty. Uudistuksen kohtalo selvinnee kesän mittaan.

Yhdysvaltain terveydenhuoltojärjestelmä on kallein maailmassa, mutta silti yli 45 miljoonaa amerikkalaista elävät ilman sairasvakuutusta. Miksi kansallisen terveydenhuollon tuominen Yhdysvaltoihin on näin vaikeaa? Eivätkö amerikkalaiset osaa lukea tilastoja, tehdä johtopäätöksiä muun läntisen maailman kokemuksista?

Peter Singer, bioetiikan professori Princetonin yliopistosta, julkaisi viime viikolla erinomaisen esseen aiheesta New York Timesissa.

Singer vaatii terveydenhuollon säännöstelyä ja kylmän realistisempaa arviointia ihmiselämän arvosta ja elämän pitkittämisen mielekkyydestä. Amerikkalaiset osaavat laskea esimerkiksi liikenneturvallisuuden hyöty-kustannussuhteita, mutta jostain syystä terveydenhuollon suhteen he sortuvat emotionaalisiin argumentteihin jokaisen elämän korvaamattomuudesta.

Yksityisen terveydenhuollon tukijat ovat tehokkaasti puolustaneet olemassaolevaa systeemiä tarinoilla kanadalaisista tai eurooppalaisista potilaista, jotka eivät saaneet kotimaissaan tarvitsemaansa hoitoa. Kuten Hollywood sekä psykologit tietävät, yksi traaginen henkilötarina vetoaa ihmisiin paremmin kuin miljoona kasvotonta ja nimetöntä uhria.

Singer viittaa, että suurin haaste terveydenhuollon uudistuksessa on psykologinen. Amerikkalaisten on opittava, että kallis yhden elämän pitkitys muutamalla kivuliaalla kuukaudella ei ole yhtä tärkeää kuin sata tauteja ehkäisevää toimenpidettä.

Keskustelu terveydenhuollon uudistuksesta on pitkälti kulturaalinen ja eettis-moralistinen. Toivottavasti se jatkuu Singerin avauksen jälkeenkin.

Soundtrack: The Damned, Sick of Being Sick.