Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Estelle, media ja propaganda-ansa

Marko Maunula
Blogit Americana 20.10.2012 14:23

Iltalehti kertoi aamulla, että ”Avustuslaiva Estelle on joutunut matkansa loppuvaiheessa Israelin hyökkäyksen kohteeksi.” Oho, että hyökkäyksen?

Webbisivuilla Estellen tarina sai huomiota ainakin neljässä eri jutunpätkässä. Idealistien tarinaa hehkutettiin dramaattisin sanankääntein: ”Israelin aseistautuneet joukot nousivat laivaan: ’Meitä vastaan hyökätään,” ja ”Israelin armeijan mielestä hyökkäys oli ainoa vaihtoehto,” sekä ”Estelleä hinataan satamaan – ei uhreja.”

”Aseistautuneet joukot” ja ”hyökkäys” – wow! Kyse kumminkin lienee virka-asettaan kantaneiden sotilaiden rutiinioperaatiosta, jonka tarkoituksena on estää aseiden saapumisen Gazan terroristien käsiin. Olen saanut elämäni aikana yhden ylinopeussakon. Taidan ilmaista kokemuksen tulevaisuudessa siten, että ”poliisin aseistautuneet joukot pysäyttivät minut, poistivat minut kulkuneuvostani sekä tutkivat papereitani tarkkaan. Uhkaavasta tilanteesta huolimatta uhreilta vältyttiin.”

Länsimaisen median uppoaminen palestiinalaisten media-ansaan on todella outoa. Gazan tarinaa on todella vaikea pistää ”julmat juutalaiset rääkkäävät viattomia palestiinalaisia” -kehyksiin, mutta jollain ilveellä se näyttää usein tapahtuvan.

Israel on joutunut julistamaan Gazan saartoon, sillä aluetta on käytetty jatkuviin terrori-iskuihin ja väkivaltaan Israelia vastaan. Gazaa isännöi terroristijärjestö Hamas, joka hallitsee aluetta rautaisella kädellä.

Hamasin vaalivoitto vuonna 2006 johti väkivaltaisuuksiin Hamasin ja Fatahin, toisen terroristijärjestön välillä, jotka johtivat, seuraavien vuosien saatossa, yli 250 palestiinalaisen kuolemaan sekä satoihin haavoittuneihin. Samana vuonna Israel ja Egypti julistivat Gazan saartoon, sillä Gazan väkivaltaisuudet levisivät alueen ulkopuolelle. Israel ja Egypti poistivat saarrot pari vuotta sitten, sallien kulutushyödykkeiden viemisen alueelle.

Estellen miehistö varmaankin tarkoittaa hyvää, ja maailma olisi parempi paikka jos heidän kaltaisiaan uhrautuvia hyväntekijöitä olisi enemmän. Mutta Gaza-operaatiossa on kyse joko typeryydestä tai kyynisyydestä. Estellen miehistön oli pakko tietää, etteivät he pääse Gazaan. Eli operaation uhratut rahat, miestyötunnit ja tarvikkeet eivät olleet tuottavia kuin propagandan välineinä. Ja ketä hyödyttävän propagandan? Islamistisen terroristijärjestön, joka on viime vuosina rajoittanut kärsivien palestiinalaisten oikeuksia selvästi enemmän kuin Israel.

Jos Estellen miehistö ja tukijat olisivat halunneet viedä apua todella sitä tarvitsevaan kohteeseen, sen olisi pitänyt suunnata kohti Syyriaa. Ja samalla Iltalehti olisi nähnyt, miltä oikea hyökkäys laivaan näyttää.

Soundtrack: Napoleon XIV, They’re Coming to Take Me Away, Ha-haa!”

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Estellan olisi taytynyt neuvotella paremmin Israelin kanssa; ehdottaa, etta Israel paastaa Estellan Gazaan silla ehdolla, etta Estella veisi mukanaan takaisin Pohjoismaihin osan 20,000 ohjuksesta ja lahjottaisi ne Pohjaismaisille jihadisteille juhannusraketeiksi.

Maunula katsoo maailmaa Americana-lasien läpi. Ei ihme että näkemys on yksipuolinen. Kaikki sortotoimet ovat perusteltavissa kun kertoo vain osatotuuden. Voidaan kertoa että Israel estää aseiden pääsyn Gazaan, ja jättää kertomatta että mitää aseita ei löytynyt Estellestä. Pro-Israel ihmiset käyttävät yhden ryhmän terroritekoja oikeutuksena terrorisoida kokonaista kansaa, kumpi on enemmän väärässä? Kumpi tekee suuremman vahingon ja kärsimyksen?

Gazaan syntynyt lapsi syntyy viattomana, silti hän joutuu Israelin sorron kohteeksi. Kasvaa aliravittuna, eikä pysty kouluttautumaan hyvin. Aikuisena hän ei pysty tekemään töitä koska kauppasaarto tukahduttaa liike-elämän. Hän ei pysty edes pakenemaan toiseen maahan jossa voisi pärjätä omillaan.

YK:n Palmer raportti yksioikoisesti toteaa, etta: The commission determined Israel’s blockade of the Gaza Strip to be legal, eli YK on todennut,etta Israelin Gazan saarto on laillinen. Toistan, YK on todennut etta Israelin merisaarto on laillinen. Gazalla on maaraja Israelin ja Egyptin kanssa. Israelilla on laillinen oikeus paattaa mita Gazaan kuljetetaan maitse, samoin kuin Suomella on oikeus paattaa mita Suomesta kuljetetaan ulkomaille. Toinen maaraja, Egyptin kanssa taytyy olla yhta avoin kritiikille kuin Israelin maaraja. Jos toistetaan Israelin aiheuttavan kaiken karsimyksen Gazassa, miksi Egyptia ei syyteta samasta kuin Israelia. Jos Egypti haluaa, niin se voi sallita kaiken viennin Rafah maarajan kautta Gazaan. Vaatikaa Egyptia avamaan Rafah Gazan maahantuontiin.

Maanantain Jerusalem Post kirjoittaa mielenkiintoisesta Quatarin emiirin Gazan vierailusta jossa on sovittu: Qatar’s envoy last week indicated that Israel had agreed to permit the import of huge quantities of cement, steel and building machinery that will be need to build new roads and housing. (http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=288757). Gazan dynamiikka on muuttumassa nopeasti; Hamas yrittaa saada jalansijaa Lansi-rannalla ja Israel haluaa Sunni johtoisen arabimaailman; Quatar ja Egyptin Muslim Brotherhoodin johdolla pysayttavan Hamasin Iranilaisen siiven muutoksen Shia painotteiseksi organisaatioksi. Jos Hamas Gazassa pysyy Sunni johdannaisena, rauha Israelin kanssa on todennakoisenpaa kuin Shia johdannaisena jonka vuoksi Israel hyvaksyi Quatarin pyynnon rajanavaukseen rakennustarvikkeille.

Koko Israel – Palestiina tilanteessa on täysin epäkiinnostavaa keskustella kenellä on oikeus mihinkin. Taustat ja tapahtumat ovat niin sotkuisia, että sieltä voidaan johtaa moraalinen oikeutus mihin tahansa riippumatta osapuolesta.

Ymmärsikö joku, mitä Harryi-850 kirjoitti?

Koska Suomella ja Virolla on yhteistä maarajaa Venäjän kanssa, Suomi saa päättä mitä Venäjälle kuljetetaan, ja halutessaan takavarikoida Venäjälle menossa olevia aluksia kansainvälisillä vesillä?

Niinhan Suomi teki Thor Libertyn kohdalla. Alus joka ei ollut matkalla edes Suomeen, pysaytettiin ja ohjukset ja rajahdysaineet siirrettiin pois laivasta! Ja kaiken lisaksi osa miehistosta joutui syytteeseen keksitysta pakkausrikoksesta. Kansainvalinen oikeus tassa tapauksessa voitti ja Suomi joutui luovuttamaan laittomasti kaappaamansa aselastin oikealle omistajalle. Blogien kohdalla ymmartamisen vastuu kuuluu lukijalle. Vanha sanonta sanoo, etta ”janoisen hevosen voi johdattaa veden aarelle mutta sita ei voi pakoittaa juomaan”.

”harryi-850 kirjoitti: – Niinhan Suomi teki Thor Libertyn kohdalla. Alus joka ei ollut matkalla edes Suomeen, pysaytettiin ja ohjukset ja rajahdysaineet siirrettiin pois laivasta! ..”

Laiva oli hakurahtiliikenteessä ja silloin ei ole ’määräsatamaa’ ja oli nyt matkalla Kotkaan lastin hakuun – kuka sitä puolityhjää laivaa toiselle puolen maapalloa kuskaamaan – ja joutui kovaan etelästä puskevaan merenkäyntiin, joka heilutteli jo liikaa itään käännyttäessä ja kapitan katsoi paremmaksi olla kaatamatta laivaa ja hakeutui Turun saaristoon suojaan – oikein toimittu.

Ja mitä lastiin tulee, niin se oli aivan oikein lastattu ja ruuma oli kuiva ja lasti suojassa – jos nyt pikkasen oli lasti liikkunut jonkun laatikon osalta – se, että purettiin ja lastattiin uudestaan kontteihin, ei tee asialle yhtään mitään muuta kuin oli viranomaisten saivartelua, kun jäivät lähinnä kikkeli kädessä kiinni ja ei ollut oikein tietoa kuka napittaisi luukkupöksyt kiinni – niin piti jotain keksiä.

harryi-850 kirjoitti:

”Niinhan Suomi teki Thor Libertyn kohdalla. Alus joka ei ollut matkalla edes Suomeen, pysaytettiin ja ohjukset ja rajahdysaineet siirrettiin pois laivasta!”

Laiva oli käsittääkseni Suomeksi kutsutun valtion suvereenisti hallitsemalla alueella, joten tilanteen vertaaminen kaappaukseen kansainvälisillä vesillä ontuu molemmilla jaloilla.
Mistä johtuu, että aina kun käsitellään uskonnolliseen fundamentalismiin perustuvaa valtiota nimeltään Israel, katoaa osalta keskustelijoista aivoista ”logiikkapiiri” kokonaan?

Pekka, vaikuttaa, etta argumentointi johtaa yksimielisyyteen. Jos oletamme ja hyvaksymme, etta Suomella on oikeus omalla alueellaan ottaa Thor Liberty hallintaansa niin saman United Nations Convention on Sea and Contiguous Zone artikkeli 19 mukaan joka antaa Suomelle oikeuden tehda niin antaa Israelille vastaavan oikeuden ottaa tilapaisesti haltuunsa Estelle. M.O.T.

Harryi-850

Mikä tässä on niin vaikeaa? Estelle ei ollut Israelin aleuvesillä, vaan kansainvälisellä merialueella. Kuten ei ollut se edellinenkään alus, jonka miehistöstö Israel tappoi osan.

Suomen valtiolla on oikeus toimia suvereenin Suomen alueella. Esimerkiksi rajavartiolaitos ja tulli voivat tutkia tänne tuotavan lastin ja tarvittaessa takavarikoida sen. Israelilla puolestaan on oikeus toimia suvereenin Israelin alueella. Suomella ei ole oikeutta toimia suvereenin Israelin alueella, eikä Israelilla ole oikeutta toimia suvereenin Suomen alueella.
Kun Suomen lipun alla purjehtiva alue on kansainvälisillä vesillä, se on osa suvereenia Suomea ja Suomen lainsäädännön alainen. Jos Estelle olisi purjehtinut Isaraelin aluevesillä, tilanne olisi aivan toinen.
Tämän paksumpaa rautalankaa minulta ei löydy, joten umpiluun suhteen olen voimaton.

Tosiasia on, että USA on teokraattisen Israelin takuumies, jonka vuoksi Israelin ei tarvitse välittää kansainvälisestä oikeudesta, ihmisoikeuksista, eikä oikeastaan juuri mistään.

Artikkeli 19 perusteella Israelilla on oikeus nousta laivaan vaikka se on kansainvalisilla vesilla: ”1.The criminal jurisdiction of the coastal State should not be exercised on board a foreign ship
passing through the territorial sea to arrest any person or to conduct any investigation in connection with
any crime committed on board the ship during its passage, save only in the following cases:
(a) If the consequences of the crime extend to the coastal State; or
(b) If the crime is of a kind to disturb the peace of the country or the good order of the territorial sea;”
Pitaa paikkansa, jos Estelle purjehtii Karibianmerella, Israelilla eika Suomella ole oikeutta nousta laivaan. Tassa tapauksessa Estelle ilmoitti olevansa matkalla Israelin satamaan, Gazaan joka antaa artikkeli 19 perusteella Israelille selvan oikeuden nousta laivaan.
Jos laivan omistaja on eri mielta, voi hakea helposti oikeutta kansainvalisen oikeusjarjastelman kautta.

Kuka antoi Estellen miehistölle ja päällikölle tehtävän ja ohjeet? Estelle oli myytävänä kohtalaisen pitkään ja kun se ostettiin hinta oli varmaan sopiva, koska alus menetetään käytännössä Israelin valtiolle pitkäksi aikaa. Turkkilaiset alukset, jotka internoitiin runneltiin ja pilattiin ennen takaisin luovutusta. Estelle oli sopivan halpa uhrattavaksi. Saarto Gazan ympärillä asetettiin Israelin ja Egyptin toimesta, jotta raskaan taistelumateriaalin pääsy voidaan estää alueelle. Tilanne on alueella nyt niin kriittinen, Libanonin ja Syyrian sekä myös Jordanian ajautuessa sotaan, että meneminen meritse alueelle on todellakin tilanteen provosointia. Ammattiaktivistit ovat yhtä vaarallisia kuin palkkasoturit, jos he eivät tajua olevansa työkaluja ja aina pitää tietäää kenen työkaluja. Israelin pitää antaa olosuhteiden parantua Gazan sisällä muutoin tilanne pahenee nopeasti, Iran on Hizbollahin tukija ja käskijä ja se pitää osin valtaa alueella. Kurjuudella kasvatetaan uusi elävien pommien sukupolvi.

Oikeus…!

Kovasti täällä huudellaan oikeuksien perään eikä tajuta että sillä alueella vallitsee vahvemman oikeus. Pitäisihän meidän täällä ”norsunluutorneissa” ymmärtää että siellä vallitseva ”nokkapokka” on vähin erin muotouttanut tilanteen tällaiseksi.

Tunisiassa toteutettiin vahvemman oikeutta…tilanne on ehkä normalisoitumassa, Syyriassa parhaillaan testataan sitä vahvemman oikeutta. Pekka Raukkokin voisi välillä kysellä (tai selittää meille) kenellä sotatilassa on oikeus tehdä mitäkin.

Euroopan puolella ratkottiin näitä ”oikeuksia” viime vuosisadan alkupuoliskolla. Suunnilleen niin paljon Lähi-Idän porukat ovat meitä kehityksessä perässä (ei enempää).

Täältäkäsin on nyt niin helppo neuvoa soffalla istuen sikaari suussa ja kojakkilasi pöydällä. Me Fariseukset.

Hyvä artikkeli !
Eurooppalaiset on vallannut kummallinen ”juopumus”! Palestiina päihde!
Ottakaa selvää asioista, Gazaan viedään Israelista tavaraa ja mitä on palkkana?
Hyökkäyksiä Israelin valtion alueelle!

Kv.lain mukaan alue on sotatilassa, kun itsenäisen valtion kimpuun käydään
Muistatteko, miten Gazasta tehtiin itsemurha-iskuja Israeliin, ,busseihin, kahviloihin, ostoskeskuksiin
Kuolleita, iäksi vammautuneita , ihmisillä ainainen pelko, terroristeista,
Israelin on pakko vartioida jatkuvasti rajojaan,
Gazan terroristit yrittävät kaiken aikaa päästä läpi ,tappamaan ja ottamaan uusia Gilat Shaliteja
panttivangiksi
Ei mikään valtio kauan tällaista kärsisi

Gazan siviiliväestöä on sääli
Lapset opetetaan vihaamaan juutalaisia, lastenohjelmista lähtien, aivopestään ressukst!

Muistellaanpa menneitä…
Silloin Kekkosen, Taanilan, Halkolan, Oksasen aikaan…kun Virokin oli vielä ’vapautettu’, muuan suomalainen kalapaatti oli kalastelemassa Suomenlahdella.
Oli kansainvälisellä vesialueella, sitä ei kiistänyt kukaan myöhemminkään.

Tallinnasta lähti partiolaus, ilmoittivat että tulevat nousemaan alukseen ja nousivat myös.
Tutkivat paatin perinpohjin, ketään ei hakattu eikä paikkoja rikottu. MItään syytä tähän provokaatioon ei ilmoitettu.
Kalapaatin kippari kiljui maydayta, merirosvot iskevät. Apua ei tullut. Puolen tunnin matkan päässä oli Merivartioston alus, oli myös sotavoimilla nopeita partioaluksia. Kukaan ei vastannut kipparin hätähuutoihin.
Minkäänlaista selvitystä Työläisvaltiolta ei tullut, ei luultavasti edes uskallettu pyytää.

Me ilkeät neuvostovastaiset arvelimme että työläissoturit kävivät tarkistamassa ettei kalapaattiin vain ole uinut rehellisisä kommunistityöläisiä jotka haluaisivat päästä kiusattavaksi nälkää näkevään länteen…

Samanlaisia nenäniistämisiä oli useita. Kosygin tuli sotapaatilla Kekkosen kanssa ongelle, ilmoittamatta, ohi Hangon rannikkotykistön.
Punalaivasto ampui Suomea ohjuksella, mikä putosi Inarinjärveen.

Ja vasemmisto hurrasi! Työläisvaltio näyttää mahtiansa.

Vihreitä ei silloin vielä ollut. Joten TODELLISTA ASIANTUNTIJAA ei silloin vielä ollut tietojaan latelemassa.

Jatkoa edelliseen.

Viro sitten pääsi pois Työläisvaltion holhouksesta.

Muuan virolainen kalastaja lastasi 119 kurdia kalapaattiinsa. Ajoi suorinta reittiäTallinnasta Helsinkiin.
Ilmoittamatta tulostaan. Pysäköi paattinsa Suomenlinnan kaijaan, matkustajat lähtivät karkuun niin pitkälle kuin ehtivät.
Kaikki saivat turvapaikan Suomen Vieraskoreasta. Virolaista kipparia nuhdeltiin, ei ollut paatissa kuin yhdet pelastusliivit. Myös tutka oli kaput, se korjattiin Suomen valtion toimesta. Paatti siirrettiin korjauksen ajaksi Suomenlinnaan, sotilas vahtiin etteivät ilkeät suomalaisterroristit käy tekemässä pahojaan.
Mitään sanktiota virolainen ei saanut. Ainakin 100000 silloista markkaa tuli puhdasta rahnukaista.

Ei löytynyt Merivartiostosta, ei Tullista, ei Rannikkolinnakkeesta ketään joka olisi mennyt kyselemään että keitäs te ootte te pienet poijat…

Kristikansandemokraatit, Vihreät, Rakkauden Puoluelaiset …olivat ihan onnesta lääpällään. 119 kurdia Suomeen kulttuuria rikastuttamaan.

Voi kun Suomessa edes joskus olisi samanlaista valppautta ja rohkeutta mitä Jehovan Jermuilla on…

Ravakka potku iippolaisesta sotilasaappaasta ’aktivistin’ persukseen, eiköhän ne ismenet siitä paranisi…

PS. Kuka maksoi suomalaisten lennot kotiin?

Maunula kirjoittaa: ”Kyse kumminkin lienee virka-asettaan kantaneiden sotilaiden rutiinioperaatiosta, jonka tarkoituksena on estää aseiden saapumisen Gazan terroristien käsiin. ”

Maunulan mukaan Estellen lastina on siis aseita terroristeille?

Verkkomediassa on ollut tosi härskiä tekstiä, valheita Israelista
Olen joutunut puuttumaan väärän tiedon levittämisestä
Kynnys viharikokseen on kyllä mielestäni ylittynyt