Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Entiset demokraatit nostivat Trumpin valtaan ja näyttävät nyt keskisormea eliiteille ja liberaaleille

Blogit Americana 10.9.2018 16:55
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Historioitsijoiden tehdasasetukset ohjaavat meitä hakemaan vertauskuvia, rinnastuksia ja esimerkkitapauksia menneisyydestä. Tapahtui maailmassa mitä tahansa, me historioitsijat toppuuttelemme innostuneita ja kerromme, kuinka tapahtunut on vain viimeisin reinkarnaatio siitä ja tästä teemasta.

Presidentti Donald Trump ja trumpismi muodostavat haasteen ammattikunnallemme. Yhdysvalloissa ei ole koskaan ollut Trumpin kaltaista presidenttiä. Hänen taustansa, käytöksensä ja politiikkansa ovat ainutlaatuisia Valkoisen talon historiassa.

Kuten Trump, Andrew Jackson oli pahansisuinen ja arvaamaton, mutta massojen rakastama autoritäärinen presidentti. Toisaalta hän oli myös kenraali, sotasankari, tuomari ja kokenut politiikko.

Warren Harding oli Trumpin tavoin amatöörimäinen operaattori ja naistenmies, joka keskittyi enemmän hauskanpitoon kuin hallitsemiseen. Hän valitsi hallintoonsa tuttaviaan ja korruptoituneita suhareita. Harding tosin ymmärsi astuneensa aivan liian isoihin saappaisiin ja pyrki olemaan tekemättä liikaa vahinkoa.