Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Ensimmäinen erä – Mitt Romney!

Blogit Americana 4.10.2012 13:13
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Ensimmäinen väittely on ohi, ja Mitt Romney voitti kohtaamisen selvästi. Mutta miten? Ja mitä se merkitsee?

Eilisen väittelyn luonne tuli selväksi jo alkuminuuteilla. Kisa oli myyntimiehen ja professorin kohtaaminen, ja myyntimiehen aggressiivinen ja sujuva alfamies-show nousi tapaamisessa niskan päälle.

Romney oli edustava, itsevarma ja erittäin huolellisesti valmistautunut väittelyyn. Romneyn Obama-kritiikki oli hyvin perusteltua ja hän taitavasti ohjasi keskustelua haluamaansa suuntaan. Obama puolestaan vaikutti hieman poissaolevalta ja vastentahtoiselta, ikäänkuin hän ei olisi halunnut edes olla paikalla. Hänen vastauksensa olivat paikoitellen viipyileviä ja akateemisia, maustettuna ripauksella ajoittaista itsetarkastelua.

Romneylle väittely merkitsi enemmän, ja sen huomasi. Kakisteleva kampanja sai uutta energiaa ja republikaanit uskovat jälleen mahdollisuuksiinsa voittoon. Väittelyn merkitys Romneyn kampanjan moraalille on erittäin suuri.

Toisaalta, väittelyn pitkän tähtäimen vaikutukset ovat vielä hämärän peitossa. Miten se vaikuttaa amerikkalaisten äänestyspäätöksiin ja mielikuviin ehdokas Romneysta? Mitä yhä pienempi ryhmä päättämättömiä äänestäjiä reagoi tulokseen?

Romneyn kannattajat sanovat, että Romney osoitti väittelyssä presidentillisyytensä. Hän oli lavalla voimakkaampi persoona, joka paikoitellen jopa dominoi istuvaa presidenttiä. Romney vastasi hyökkäyksiin tehokkaasti ja ajatteli nopeasti. Hän oli myös empaattinen ja lämmin, korjaten aikaisempaa teennäistä ja kylmää imagoaan.

Kriitikot painottavat, että Romneyn ei edelleenkään kertonut mitään substantiivista omista vero- ja terveydenhoito-ohjelmistaan. Hän lupasi, totuttuun tyyliinsä, kakkua ja jäätelöä jokaiselle, mutta ei kertonut mistä rahat juhliin irtoavat. Romney näytti myös vaihtavan mielipiteitään jopa lennossa, vahvistaen mielikuvaa ehdokkaasta, joka sanoo mitä tahansa tullakseen valituksi.

Myyntimies käytti tilaisuuden huomattavasti paremmin hyväkseen kuin professori. Myyntimiehen menestys riippuu nyt siitä, kuinka vahvasti ja kauan kuulijat uskovat hänen viestiinsä. Turvatakseen virkansa jatkon, professorin on kyettävä vakuuttamaan kuulijat, että myyntimies on aina myyntimies, eikä kauppoja kannata tehdä ennen kun he lukevat huolellisesti pienellä printatun tekstin sopimuksen lopusta.

Soundtrack: David Bowie, Man Who Sold the World.