Elizabeth Warren on kanveesissa: kampanja ei pelastu ilman ihmettä

Warrenin käännös vasempaan näyttää karkottaneen maltilliset tukijat. Vasemmistolaiset taas ovat pysyneet uskollisena Bernie Sandersille.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Elizabeth Warrenin alamäki ei ole yllätys. Warren teki ison virheen haastaessaan Sandersin vasemmalta.

Vielä pari kuukautta sitten Warren oli yksi demokraattien suurista toivoista. Puolueen aktiivit toivoivat, että Massachusettin osavaltion senaattori kykenisi yhdistämään puolueen vasemmiston ja sen maltillisen siiven.

Warrenin kokemus, hyvät esiintyjäntaidot, laaja asiantuntemus sekä sopiva ripaus populismia antoivat polttoainetta kampanjan alkuvaiheessa. Syksyllä 2019 hän nousi demokraattiehdokkaiden eturiviin, hätyytti Bernie Sandersia vasemmalta ja uhkasi kaapata siivun ääniä myös maltillisilta demokraateilta.

Muut ehdokkaat kadehtivat Warrenin kampanjakoneistoa. Se oli mittava ja täynnä omistautuneita, taitavia ja hyvin verkostoituneita aktiiveja kaikissa avainosavaltioissa. Warrenin kampanjakassa oli kunnossa.

Iowan ja New Hampshiren esivaalit iskivät kuitenkin Warrenin kanveesiin. Rivien välistä voi lukea Warrenin itsensäkin epäilevän kampanjansa tulevaisuutta ja silmäilevän jo varapresidentin paikkaa.