Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Ehdokkaat: The Donald oli Jokeri

Blogit Americana 8.8.2015 13:00
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Republikaanisen ehdokaslauman väittely ei ollut missään mielessä ratkaiseva. Puoluekokous ja ehdokkaan lopullinen valinta ovat vielä reilun vuoden päässä. Silti debatti antoi osviittaa tulevasta, muokkasi tulevien kampanjoiden narratiivia.

Perjantaina Suomen aikaa käydyssä debatissa oli, odotetusti, voittajia ja häviäjiä sekä yksi jokeri.

Voittajat:

John Kasich

Ohion kuvernööri oli vakuuttava. Maltillinen konservatiivi elintärkeästä taisteluosavaltiosta painotti yhteistyön ja yhtenäisyyden merkitystä. Verbaalisen pomminheiton aikakaudella herrasmiesmäinen Kasich näytti valtiomieheltä.

Marco Rubio

Floridalaisesta senaattorista ei tule presidenttiä ensi vuonna ilman keskikokoista ihmettä, mutta hän on nopeasti vakiinnuttamassa asemansa puolueensa nuorena lupauksena. Taitava keskustelija, harkitseva ja kameraystävällinen esiintyjä.

Mike Huckabee

Arkansasin entinen kuvernööri on kiva kaveri, arvokonservatiivi ilman siihen niin usein liittyvää raivoa. Huckabee myi sekoituksensa perinteisiä arvoja ja maltillista yhteiskuntapolitiikkaa suhteellisen taitavasti.

Rand Paul

Kentuckyn senaattorilla on ollut vaikeuksia profiloida kampanjaansa. Puolueen libertaarisiipeä edustava Paul oli aggressiivinen, yrittäen erottaa itsensä muista ehdokkaista uudenlaisena republikaanina. Hän onnistui osittain.

 

Häviäjät:

Jeb Bush

Presidenttisuvun tuorein yrittäjä ja Floridan entinen kuvernööri kärsii vakavasta karismavajauksesta. Maltillinen ja taitava hallintomies takelteli ja esiintyi hieman epävarmasti.

Ted Cruz

Texasin senaattorin kampanja – ja koko poliittinen ura – perustuu outoon dilemmaan: hän sanoo vihaavansa Washingtonia ja sen poliittista kulttuuria, mutta silti hän hän sysäisi vaikka koiranpentuja junan alle päästäkseen keskelle vihaamaansa kulttuuria.

Chris Christie

New Jerseyn kuvernööri hävisi väittelynsä Rand Paulin kanssa. Hänen aggressiivinen persoonansa toimii kovapintaisessa New Jerseyssä, mutta miehellä on vaikeuksia myydä itseään kohteliaisuutta arvostavassa Keskilännessä ja Etelässä – puolueen tärkeillä tukialueilla.

Ben Carson

Mitä? Oliko neurokirurgi muka väittelyssä mukana? Debatin unohdettu mies. Julkisuuskampanjan loppu häämöttää.

Scott Walker

Wisconsinin kuvernööri on yleensä taitava ja hyvä puhuja, mutta mies oli eilen epävireessä. Seuraava debatti vaatii huomattavasti enemmän valmistautumista.

 

Jokeri:

Donald Trump

The Donald oli oma itsensä: pompöösi itsensä promotoija, jonka poliittiset kommentit heittelivät laidasta laitaan. Mies vaati muuria Meksikon vastaiselle rajalle estämään laittomat rajanylitykset, ja seuraavaksi hän puolusti sosialisoitua terveydenhoitoa. Trumpin jatkuva suosio rikkoo politiikan muotteja. Mies myös uhkasi kampanjoida itsenäisesti, ellei hän voita republikaanien ehdokkuutta.

 

Soundtrack: Lee Greenwood, God Bless the USA