Doping alamäessä - vihdoinkin

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Miten eliminoida doping urheilusta? Heittämällä douppaajat vankilaan.

Barry Bonds, baseballin kunnariennätyksen haltija, todettiin syylliseksi oikeuden häiritsemiseen doping-oikeudenkäynnissään reilu viikko sitten. Hänet tuomitaan rangaistukseen lähiviikkoina, ja asiantuntijat povaavat tuomioksi joko kotiarestia tai muutaman kuukauden vankilakeikkaa.

Roger Clemens, eräs viime vuosikymmenien parhaimpia baseball-syöttäjiä, odottaa oman doping-oikeudenkäyntinsä alkamista. Clemensiä syytetään valan alla valehtelusta. Mies kielsi koskaan käyttäneensä dopingia, mutta todistaja hänen lähipiiristään on luvannut todistaa Clemensin pitkäaikaisesta dopingin käytöstä, fyysisten todistuskappaleiden kera.

Amerikkalaiset syyttäjät ovat myös penkoneet erittäin huolellisesti Lance Armstrongia ympäröiviä doping-epäilyjä. Viranomaiset ovat päättäneet ottaa lopullisesti selvää pyöräilylegendaa ympäröivistä pitkäaikaisista huhuista.

Viimeiset 10-15 vuotta olivat amerikkalaisessa urheilussa, ja varsinkin baseballissa, dopingin aikakausi. Sammy Sosan, Mark McGwiren, Barry Bondsin, ja muiden lyöntikuninkaiden vartalot paisuivat liki groteskeihin mittoihin, kun he mätkivät kunnareita liki haukotuttavalla rutiinilla. Kansakunta näytti elävän keisarin uudet vaatteet -hetkeä, kun kukaan ei halunnut keskustella avoimesti yllättävästä voiman ja lihasten orgioista, jotka näyttivät vallanneen pelikentät. Myös pelaajien käytös osoitti usein jonkin sortin aineen vallanneen hauikset ja päänupit.

Manny Ramirez, eräs viime vuosikymmenen parhaita baseballin pelaajia, ilmoitti pari viikkoa sitten lopettavansa pelaamisen. Toinen doping-kärähdys sekä todennäköiset kuulustelut sekä virkavallan kiinnostus säikäyttivät miehen eläkkeelle. Vielä muutama vuosi sitten Ramirez olisi jatkanut pelaamista, uskon.

Doping on urheiluliigojen lyhyen tähtäimen intresseissä. McGwiren ja Sosan kunnarikisa vuonna 1998 vangitsi kansakunnan huomion ja nosti baseballin profiilia ja katsojamääriä. Yleisurheilusta amerikkalaiseen jalkapalloon ja pyöräilystä murtomaahiihtoon, katsojat haluavat nähdä voittajia, ennätyksiä, sekä yli-inhimillisiä suorituksia. Tämä tietenkin nostaa katsojamääriä sekä rahallista tulosta.

Liigat itse eivät ole yhtä tehokkaita oman doping-ongelmansa vahtina kuin ulkopuoliset tarkkailijat. Kiitos virkavallan mukaantulon, douppaajat ovat nyt mahdollisesti menossa jopa vankilaan. Ei niin yllättäen, baseballin pelaajien hauikset ovat samanaikaisesti alkaneet nopeasti kutistumaan.

Soundtrack: Badly Drawn Boy, Stone on the Water.