Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Donald Trump on heittänyt vanhan Korea-pelikirjansa roskakoriin – ja hyvä niin!

Blogit Americana 20.4.2018 08:46
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Kuluvalla viikolla paljastui, että CIA-johtaja ja (toistaiseksi vahvistamaton) Donald Trumpin nimittämä ulkoministeri Mike Pompeo matkusti Pohjois-Koreaan alustamaan Kim Jong-unin ja Trumpin mahdollista tapaamista.

Yhdysvallat haluaa Pohjois-Korean luopuvan ydinaseistaan ja ohjuksistaan. Pohjois-Korean tavoite on kansainvälisten pakotteiden helpottaminen. Ydinaseohjelman lopettaminen taloudellisia helpotuksia vastaan lienee tapaamisen keskeinen sisältö.

Vaikka tapaamisen keskeinen sisältö olisi tiukasti rajattu, sillä on, luonnollisesti, laajempia merkityksiä koko Itä-Aasian diplomatiaan.

 

Yhdysvaltain presidentin tapaaminen merkitsisi Kimin profiilin merkittävää nousua. Se olisi myös iso askel kohti maiden suhteiden normalisointia, varsinkin yhdistettynä neuvotteluihin Koreoiden välillä.

Pohjois-Korean läheisin kumppani Kiina todennäköisesti olisi tyytyväinen Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen suhteiden normalisointiin. Pohjois-Korean romahdus aiheuttaisi vakavia ongelmia ja pakolaisvirtoja Kiinan rajalla. Taloudellisten sanktioiden poistaminen helpottaisi Pohjois-Korean tilannetta.

Kiinan kannalta ihanteellista olisi, jos Yhdysvallat normalisoinnin seurauksena myös vähentäisi tai jopa poistaisi joukkonsa Etelä-Koreasta. Tämä vahvistaisi Kiinan asemaa alueen sotilaallisena(kin) johtajana.

 

Yhdysvaltojen tärkein tavoite on Pohjois-Korean ydinaseohjelman pysäyttäminen. Se haluaa varmistaa, ettei Pohjois-Korea kykene uhkaamaan Yhdysvaltoja. Tapaaminen on silti signaali myös Yhdysvaltojen muuttuvasta ulkopolitiikasta.

Trump kauden alkua leimasi täydellinen luopuminen neokonservatismista, eli Yhdysvaltojen sitoutumisesta maailmanpoliisin virkaan. Nyt Yhdysvallat on keskellä diplomaattista muodonmuutosta, jonka suuntaa tai lopputulosta ei tunnu tietävän kukaan – tuskin edes Trump itse.

Vain muutamia kuukausia sitten Trump vielä uhosi sotaa Pohjois-Koreaa vastaan ja kehoitti ulkoministeriään hylkäämän diplomatian. Nyt hän on todennäköisetsi tapaamassa Kimin, eikä kukaan kunnolla tiedä, mitä presidentti aikoo sanoa tapaamisessa.

Tapaaminen olisi merkittävä avaus Yhdysvaltain ulkopolitiikassa. Vuosikymmeniä vanha Pohjois-Korean politiikka ei ole toiminut. On aika harkita muita vaihtoehtoja.

 

Soundtrack: Ellie Goulding, Anything Could Happen.

 

Oikaisu:

 Juttu julkaistu: 20.4.2018 klo 08.46. Juttua muutettu 20.4. klo 13.58. Korjattu virhe: presidentti Trumpin kauden alkua leimasi täydellinen luopuminen neokonservatismista, ei neokonservatismi, kuten jutussa aiemmin väitettiin.