Donald Trump haluaa takaisin presidentiksi: republikaaninen puolue varautuu uuteen myllerrykseen

Trumpin mielestä republikaanien heikko vaalimenestys johtui siitä, ettei häntä kuunneltu tarpeeksi. Tosiuskovaiset kannattajat ovat samaa mieltä.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Donald Trumpin ilmoitus osallistumisesta presidenttikisaan ei yllättänyt ketään ja oli ajoitukseltaan antikliimaksi. Ex-presidentin pelinavaus sisälsi tavanomaisen kattauksen: faktoihin luovasti suhtautuvaa itsekehua ja apokalyptisia kuvauksia Amerikan romahduksesta hänen kautensa jälkeen.

Alunperin Trump visioi astuvansa valokeilaan messiaana, joka oli juuri pelastanut puolueensa. Trumpin tukemien ehdokkaiden (Mehmet Oz, Herschel Walker, Kari Lake, Douglas Mastriano, Blake Masters ja kumppanit) piti ratsastaa republikaanisen punaisen aallon harjalla vaalivoittohin, mutta toisin kävi. 

Miltei jokainen ehdokas, jota Trump äänekkäästi kannatti, hävisi välivaaleissa. Äänestäjät torjuivat Trumpin akolyytit sekä heidän toistelemansa vanhat valeet ja pakkomielteen vuoden 2020 varastetuista vaaleista.

Republikaanien ja erityisesti puolueen Trump-siiven odotettua huonompi vaalimenestys antoi surkeat puitteet Trumpin ilmoitukselle.