Diplomatia, Iran, ja Obama

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Syyrian tilanne on traaginen, mutta Iranin ydinasehaaveet muodostavat tämänhetkisen maailman vaikeimman kriisin. Iranin tilanteesta on tullut presidentti Obaman diplomaattinen miehuuskoe.

Iranin ydinase on sietämätön ajatus. Ensiksikin, Iranin ydinase muodostaa Israelille eksistentiaalisen uhan. Ajatus holokaustin kieltäjien, antisemiittien, ja Israelin tuhoa vannovien fanaattikkojen hallitsemasta ydinaseesta on Israelille ja sen ystäville ymmärrettävästi mahdoton.

Iranin ydinase johtaisi myös suurella todennäköisyydellä kilpavarusteluun alueella. Shiia-muslimien pommi voisi innoittaa alueen sunni-vallat harkitsemaan oman aseen luomista. Turkki, Saudi-Arabia, ja tulevaisuudessa jaloilleen pääsevä Irak tuskin seisovat kädet taskussa, kun Teheran tiedottaa ydinaseen valmistumisesta.

Teheranin tuki terroristijärjestöille on myös kiistaton tosiasia. Ydinasein varustettu Iran käyttäisi helposti uutta painoarvoaan terroristien tukemiseksi-tai jopa antaisi ydinaseita terroristeille-on vakava uhka paitsi Israelille ja Yhdysvalloille, mutta myös Euroopalle.

Maailma on pitkälti yksimielinen Iranin ydinaseesta, mutta erimielisyys toimintatavoista on melkoinen. Eurooppa on, tapojensa mukaisesti, yltiöoptimistisen pasifistinen, toivoen sanktioiden purevan sekä Iranin tulevan järkiinsä. Lisäksi, Eurooppa haluaa ja odottaa Yhdysvaltojen ja/tai Israelin tekevän mahdollisesti tarpeellisen likaisen työn heidän puolestaan.

Tällä hetkellä Israel ja Yhdysvallat ovat vetämässä köyttä Iranin pommista. Mitä suurimmalla todennäköisyydellä Israelilla on jo iskusuunnitelma valmiina. Obaman hallinto on pitänyt kaikki optiot avoimina, sotilaalliset iskut mukaanluettuina, mutta se on toistaiseksi pyrkinyt hillitsemään Israelin haukkoja. Bibi Netanyahun käynnissä oleva Yhdysvaltain vierailu on erittäin tärkeä, ellei ratkaiseva, diplomaattinen askel Iranin kriisin ratkaisussa.

Obamalle vierailu ja Iranin ydinasekriisi muodostavat poliittisen miinakentän. Netanyahu ei selvästikään pidä Obamasta, toivoen republikaanien ja erityisesti neokonservatiivien nopeaa paluuta Valkoiseen taloon. Obaman on turha odottaa Netanyahulta yhteistyöhaluista ja tukevaa asennetta.

Marraskuun vaalit ja republikaanien edesvastuuton oppositiopolitiikka rajoittavat myös Obaman toimintamahdollisuuksia. Jos hän suostuu sotilasiskuun Iranin ydintutkimuslaitoksia vastaan, republikaanit tulevat kritisoimaan häntä päätöksestä sekä kuiskailemaan vaalitempusta. Mikäli Obama ei iske, samat äänet tulevat syyttämään häntä heikkoudesta. Myös poliittisesti vahvan Israel-lobbyn sekä Israelin vauraiden ystävien tuki on marraskuun vaalien alla Obamalle erittäin tärkeää.

Viime viikonloppuna Obama astui mediaan puhumaan Iran-politiikastaan. Presidentin The Atlantic -lehden Jeffrey Goldbergille antama haastattelu osoittaa, että Obama uskoo edelleen agressiiviseen sanktiopolitiikkaan, mutta Yhdysvallat on sitoutunut vahvasti Israelin tukemiseen sekä Iranin ydinasehaaveiden sammuttamiseen.

Obama painotti monen rintaman politiikkaa Iranin pysäyttämiseksi: Iranin poliittista eristämistä, taloudellista painostusta sanktioiden avulla, diplomaattista Iranin vastaisen koalition muodostamista, sekä sotilaallista rintamaa mahdollisten toimien varalta. ”Minä en bluffaa,” Obama painotti.

Haastattelu osoittaa, että Obama ei halua sotaa, mutta vielä vähemmän hän haluaa tulla muistetuksi presidenttinä, joka antoi Teheranin fanaatikkojen saada ydinaseen. Viesti sekä Iranille, Israelille, että amerikkalaisille äänestäjille on selvä. Obama on vetänyt viivan hiekkaan.

Obaman viesti on monitahoinen: Iranin on lopetettava ydinaseohjelmansa, tai se saa varautua pahimmassa tapauksessa sotaan. Israelin on turha yrittää manipuloida Obaman hallintoa, sillä Yhdysvallat arvioi itse sanktioiden tehon sekä Iranin ydinaseohjelman laajuuden. Amerikkalaisäänestäjille Obama lähetti viestin, että hän on huomattavasti edeltäjäänsä varovaisempi sotapäätöksissään, mutta mikäli tarve vaatii, Yhdysvallat on valmis iskuun.

Pallo on nyt Iranilla.

Soundtrack: The The, Sweet Bird of Truth.