Dick ja Liz Cheney: kyvyttömiä häpeään?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Neokonservatiivien odotettu ylilyönti on vihdoinkin tapahtunut. Liz Cheneyn Keep America Safe -organisaation TV-mainos on suututtanut amerikkalaiset oikealta vasemmalle.

Presidentti Obaman astuttua Valkoiseen taloon, ex-varapresidentti Dick Cheney ryhtyi välittömästi ja systemaattisesti rikkomaan vanhaa tapaa, jonka mukaan väistynyt hallinto ei kommentoi tai kritisoi seuraajiensa politiikkaa.

Viime vuoden aikana Cheney on ollut poliittisten haastatteluohjelmien kestovieras. Hän on jatkuvasti ja toistuvasti puolustanut kidutusta, ylistänyt Bushin hallinnon aggressiivista ja unilateralistista ulkopolitiikkaa, ja syyttänyt Obaman hallintoa Amerikan vaarantamisesta. Cheney on ollut neokonservatiivien äänekkäin puhemies, tahratun ideologian peräänantamaton puolustaja.

Dick Cheneyn ehkä vahvin tukija on ollut hänen tyttärensä Elizabeth (”Liz”) Cheney. Liz, määrätietoinen ja kunnianhimoinen isän tyttö, on perustanut Keep America Safe -think tankin lyömään rumpua kidutuksen, Guantanamon vankilan auki pitämisen, sekä epäiltyjen terroristien jatkuvan vangitsemisen puolesta.

Viime viikolla Keep America Safe julkaisi TV-mainoksen, joka syytti oikeusministerion lakimiehia Al-Qaidan pussiin pelaamisesta. Mainos kysyi, josko Yhdysvaltain oikeusministeriö on nyt ”Jihad-ministeriö,” sillä yhdeksän ministeriön lakimiestä puolusti epäiltyjä terroristeja ennen astumistaan oikeusministeriön leipiin.

Oikeusministeri Eric Holder on paljastanut yhdeksästä nimestä ainoastaan kaksi, peläten aiheellisesti, että nimien paljastus saattaa johtaa lakimiesten häirintään tai jopa vaarantaa heidän turvallisuutensa. Mutta Keep America Safe -mainos vaatii asianajajien paljastamista, kutsuen heitä ”Al-Qaidan seitsikoksi.”

Liberaalit luonnollisesti repivät mainoksesta pelihousunsa, mutta vihjailut terrorismi-sympatioista sekä henkilökohtaiset hyökkäykset työtään tekevien virkamiesten kimppuun ovat olleet liikaa myös oikeistolle. Jopa Clinton-ajojahdin ykkösmies Kenneth Starr sekä George W. Bushin oikeusministeri Michael Mukasey, kaksi oikean laidan republikaania, tuomitsivat mainoksen suorin sanoin.

Cheneyt tekivät virheen hyökkäämällä paitsi henkilöitä, mutta myös koko amerikkalaisen oikeusvaltion periaatteita vastaan. Heidän kyyninen ja oikeusvaltion arvot syrjäyttävä maailmankatsomuksensa joutui loppusuoralla paitsioon jopa Bushin hallinnon sisällä. Cheneyt ovat yrittäneet pitää yllä Dickin perinnön kunniaa sekä rakentaa Lizin poliittista tulevaisuutta sekoituksella pelottelua ja pilkkaa.

Nyt he menivät liian pitkälle, mutta Cheneyt ja neokonservatiivit yleensä ovat osoittautuneet olevansa sukua huonojen kauhuelokuvien tappajille: he tulevat aina takaisin.

Soundtrack: Husker Du, Afraid of Being Wrong.