Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Dick ja Liz Cheney: kyvyttömiä häpeään?

Marko Maunula
Blogit Americana 12.3.2010 22:14

Neokonservatiivien odotettu ylilyönti on vihdoinkin tapahtunut. Liz Cheneyn Keep America Safe -organisaation TV-mainos on suututtanut amerikkalaiset oikealta vasemmalle.

Presidentti Obaman astuttua Valkoiseen taloon, ex-varapresidentti Dick Cheney ryhtyi välittömästi ja systemaattisesti rikkomaan vanhaa tapaa, jonka mukaan väistynyt hallinto ei kommentoi tai kritisoi seuraajiensa politiikkaa.

Viime vuoden aikana Cheney on ollut poliittisten haastatteluohjelmien kestovieras. Hän on jatkuvasti ja toistuvasti puolustanut kidutusta, ylistänyt Bushin hallinnon aggressiivista ja unilateralistista ulkopolitiikkaa, ja syyttänyt Obaman hallintoa Amerikan vaarantamisesta. Cheney on ollut neokonservatiivien äänekkäin puhemies, tahratun ideologian peräänantamaton puolustaja.

Dick Cheneyn ehkä vahvin tukija on ollut hänen tyttärensä Elizabeth (”Liz”) Cheney. Liz, määrätietoinen ja kunnianhimoinen isän tyttö, on perustanut Keep America Safe -think tankin lyömään rumpua kidutuksen, Guantanamon vankilan auki pitämisen, sekä epäiltyjen terroristien jatkuvan vangitsemisen puolesta.

Viime viikolla Keep America Safe julkaisi TV-mainoksen, joka syytti oikeusministerion lakimiehia Al-Qaidan pussiin pelaamisesta. Mainos kysyi, josko Yhdysvaltain oikeusministeriö on nyt ”Jihad-ministeriö,” sillä yhdeksän ministeriön lakimiestä puolusti epäiltyjä terroristeja ennen astumistaan oikeusministeriön leipiin.

Oikeusministeri Eric Holder on paljastanut yhdeksästä nimestä ainoastaan kaksi, peläten aiheellisesti, että nimien paljastus saattaa johtaa lakimiesten häirintään tai jopa vaarantaa heidän turvallisuutensa. Mutta Keep America Safe -mainos vaatii asianajajien paljastamista, kutsuen heitä ”Al-Qaidan seitsikoksi.”

Liberaalit luonnollisesti repivät mainoksesta pelihousunsa, mutta vihjailut terrorismi-sympatioista sekä henkilökohtaiset hyökkäykset työtään tekevien virkamiesten kimppuun ovat olleet liikaa myös oikeistolle. Jopa Clinton-ajojahdin ykkösmies Kenneth Starr sekä George W. Bushin oikeusministeri Michael Mukasey, kaksi oikean laidan republikaania, tuomitsivat mainoksen suorin sanoin.

Cheneyt tekivät virheen hyökkäämällä paitsi henkilöitä, mutta myös koko amerikkalaisen oikeusvaltion periaatteita vastaan. Heidän kyyninen ja oikeusvaltion arvot syrjäyttävä maailmankatsomuksensa joutui loppusuoralla paitsioon jopa Bushin hallinnon sisällä. Cheneyt ovat yrittäneet pitää yllä Dickin perinnön kunniaa sekä rakentaa Lizin poliittista tulevaisuutta sekoituksella pelottelua ja pilkkaa.

Nyt he menivät liian pitkälle, mutta Cheneyt ja neokonservatiivit yleensä ovat osoittautuneet olevansa sukua huonojen kauhuelokuvien tappajille: he tulevat aina takaisin.

Soundtrack: Husker Du, Afraid of Being Wrong.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Liberaali Marko Maunula jatkaa jälleen tekopyhää kirjoitteluaan. Vallassa olevat liberaalit eivät ole sulkemassa Guantanamoa, ei lopettamassa salaisia pidätyksiä ja salaisia vankiloita. Maunulan tulisi keskittyä tällä hetkellä ennen kaikkea vallassa olevien liberaalien jatkuviin rikoksiin eikä herkutella uuskonservatiivien propagandakamppanijoilla.

Pieni oppitunti aiheena Liberaali Holokausti.

http://www.youtube.com/watch?v=3dqMgCzq3tM

Olen samaa mieltä.
Poliittisin perustein nimitettyjen virkamiesten menneisyydestä pitää saada salata ne asiat jotka saattavat asettaa heidän valintansa tai toimensa kyseenalaisiksi.

Miksi myös Suomen Kuvalehdestä pitää lukea toimittajilta täydellisesti liberaali/vasemmistolaisia mielipidekirjoituksia? Kaikkine nimittelyineen tuo oli lapsellinen kirjoitus vailla uutisarvoa, jää vain harmittamaan, kun ei pääse kärryille mistä todella on kyse.

Liberalismia? Itse uskon, että ajatus valtion oikeuksien rajoittamisesta on perusteiltaan konservatiivinen. En tahdo antaa valtiolle oikeutta vangita, kiduttaa, ja haudata epäiltyjä vankiloihin ilman oikeudenkäyntejä. Entä te, hyvät kommentoijat?

Obaman haluttomuus/kyvyttömyys sulkea Guantanamo on paha tahra istuvalle hallinnolle. Tämän suhteen olemme samaa mieltä.

Sen perusteella mitä Bush juniorin hallinto sai aikaan, lienee kaikkien etu etteivät konservatiivit pääse huseeraamaan vähään aikaan presidentin pallilta. Heidän toiminnassaan tuntuu olevan oma etu, viidakon laki, luokkayhteiskunta ja etenkin ahneus isolla kirjoitettu – luonnollisesti käärittynä isänmaallisuuteen ja uskonnollisuuteen. Toivottavasti demokraatit saavat jotain parempaa ja kestävämpää aikaan ja osoittavat edes jollain tavalla yhteistyöhalukkuutta muun maailman kanssa.