Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Detroitin opetus: hysteria on haihtunut

Marko Maunula
Blogit Americana 26.12.2009 16:24

Terroristi yritti iskeä Northwestin joulupäivän lennolla Amsterdamista Detroitiin. Median ja kansakunnan maltilliset reaktiot viestivät Yhdysvaltain kypsymisestä suhteessa terrorismiin.

CNN ja muut uutiskanavat keskittyivät valtaosin tapahtumien selvittämiseen. Ne saivat parissa tunnissa käsiinsä koneessa lentäneiden kanssamatkustajien raportit, pyrkivät selvittämään tapahtumien kulun mahdollisimman tarkasti, ja kartoittivat terroristi-kokelaan, nigerialaisen muslimi-radikaali Umar Farouk Abdulmutallabin taustoja.

Uutisointi Detroitin lentokentältä oli rauhallista ja maltillista. Kanavat eivät keskeyttäneet normaalia ohjelmaansa erikoisuutislähetyksillä. Uutiset eivät spekuloineet tai pelotelleet katsojiaan muutaman vuoden takaiseen tyyliin. Kotikatsomojen tunnelmat pysyivät rauhallisina.

Syyskuun 11. päivän traumat ovat vihdoinkin katoamassa amerikkalaisesta mediasta ja yhteiskunnasta.

World Trade Centerin terrori-iskut heiluttivat Yhdysvaltojen mielenterveyttä muutamaksi vuodeksi. Pitkitetystä paniikista kärsiva kansakunta nyökkäili hyväksyvästi ehdotuksille yksityisyydensuojan kaventamisesta sekä terroristi-epäiltyjen kidutuksesta. Pelko uusista iskuista sai kansakunnan tukemaan huterasti perusteltua hyökkäystä Irakiin. Media unohti roolinsa kansakunnan vahtikoirana. Vuoden 2004 presidentinvaalien aikaan miljoonat äänestivät Bushia vain siksi, että hän oli pitänyt Yhdysvallat turvassa WTC-iskujen jälkeen.

Vuosien 2001-2004 hysteria on ymmärrettävää, muistuttaen esimerkiksi 1970-luvun manner-Euroopan reaktioita Punaisiin prikaateihin ja Baader-Meinhofin iskuihin. WTC-iskujen mittakaava oli huomattavasti suurempi ja vaikutuksiltaan traumaattisempi.

Viime vuosien aikaan amerikkalaiset ovat hiljalleen muuttaneet asennettaan terrorin uhkaa kohtaan. Yhä useammat näkevät terrorin vastaisen taistelun olevan poliisioperaatio eikä sotilaallinen operaatio.

Suhtautumisessaan terroriin amerikkalaiset ovat lähestyneet Eurooppaa. Hysteria on miltei kadonnut, pienten hihhuleiden joukkioita lukuunottamatta. Yhdysvallat on käytännössä entisellään.

Soundtrack: Wilco, What Light.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Toivottavasti näin olisi. Entäpä jos teko olisi onnistunut?
Nähtävästi on niin että terroristit eivät kovin helpolla luovu yrityksistään kuitenkaan jatkossakaan ja lentokoneet saattavat olla edelleenkin houkutteleva tapa yrittää itsemurhaiskuja. Näinollen tiukat ja vielä entistä perinpohjaisemmat ja erityisyritysmuodot paljastavat tarkastukset on tarpeen. Tavalliselle lentomatkustajalle se saattaa luvata jopa piinallisen intiimejä kopelointeja ja inspektiota vähän sieltä ja täältä. Todennäköisesti myös matkustajakunnan vaarallisuuden/vaarattomuuden rekisteröimisessä ja henkilöllisyyden tarkistamisessa tulee jotain uutta vastaan tulevaisuudessa. Harmi että tästä aikoinaan niin turvallisesta ja miellyttävästä matkamuodosta saattaa olla tulossa pahimmillaan jopa stressaava ja epänautinnollinen juttu.

Nyt ainakin Helsinki-Vantaalla hurrataan. Paastaan vihdoinkin tosi toimiin. Odotetaan vain mita maarayksia jenkkilasta tulee ja pannaan puolet paremmaksi.

Olen reissannut kentalla jos toisellakin. Kylla H-V on sielta v*****sta paasta.
Oli vyossani nippusiteesta tehty lenkki. Ns. ’tarkastaja’ paatti:haa!rikollista! pitaa poistaa. Kysyi olisiko minulla saksia tai veista jolla se voitaisiin katkaista. En ollut huomannut varata puukkoa etta tama alkuelain olisi saanut homman hoidettua. Haki sakset. Ja sitten seinaa vasten, jalat haralle. Kopeloi, ei sentaan koskenut juveleihin. Muut matkustajat katselivat vahingoniloisina. Taas yksi terroristi kiinni!
Tama kaljuksi ajeltu otus haisi madantyneille hampaille, hielle ja paskalle.
Opettaisivat edes kaymaan pesulla ennenkuin laskevat ihmisten lahelle.

Toinen tapaus. Eukonvohnake halusi tietaa miksi minulla on hammasharja ja puolityhja hammastahnatuubi laukussa. Kerroin talle jarjen jattilaiselle, etta me SIISTIT ihmiset pesemme hampaamme ennen seuraavaan koneeseen menoa.
Ymmarsi, etta pottuilen. Uhkasi kaannytta portilta takaisin ellen lopeta soittamasta suutani VIRANOMAISELLE.
VIRANOMAISELLE!!!!

Kun suomalainen paasee asemaan missa voi survoa toisia ihmisia, pahempaa otusta ei ole. Siina voi purkaa kaikki aikaisemman elaman tuottamat turhautuneisuudet. Jos on saanut alkunsa pakastespermalla, toinen kives laskeutumatta, vanhemmat juoppoja ja narkkareita, oikea tyopaikka on Helsinki-Vantaan lentokentan turvatarkastajana.

SUhteelisuudentaju ei haittaisi edes näin joulunpyhinä.
SUomnessa kuolee maantieliikenteessä vuosittain n. lentokoneellinen ihmisiä. SUurin osa tietenkin turhaan ja jokainen ennenaikainen kuolema on liikaa. Silti se ei aiheuta juuri minkäänlaisia toimenpiteitä (pl liikenneministeriön pöhköt lakialoitteet)
Silti, vaikka tuo kone olisi tipahtanut ja kaikki koneessa kuolleet, se ei olisi mitenkään merkittävä tapahtuma muten kuin amerikkalaisvetoisen uutisbisneksen kannalta.
Nyt tuolla perustellaan miljoonien ja taas mijoonien matkustajien muutenkin ikävän matkustamisen vaikeuttaminen.

Eikö voitaisi jo myöntää, että koko turvatarkastuspelleily on USAn tiedotussotaà?