Detroitin opetus: hysteria on haihtunut

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Terroristi yritti iskeä Northwestin joulupäivän lennolla Amsterdamista Detroitiin. Median ja kansakunnan maltilliset reaktiot viestivät Yhdysvaltain kypsymisestä suhteessa terrorismiin.

CNN ja muut uutiskanavat keskittyivät valtaosin tapahtumien selvittämiseen. Ne saivat parissa tunnissa käsiinsä koneessa lentäneiden kanssamatkustajien raportit, pyrkivät selvittämään tapahtumien kulun mahdollisimman tarkasti, ja kartoittivat terroristi-kokelaan, nigerialaisen muslimi-radikaali Umar Farouk Abdulmutallabin taustoja.

Uutisointi Detroitin lentokentältä oli rauhallista ja maltillista. Kanavat eivät keskeyttäneet normaalia ohjelmaansa erikoisuutislähetyksillä. Uutiset eivät spekuloineet tai pelotelleet katsojiaan muutaman vuoden takaiseen tyyliin. Kotikatsomojen tunnelmat pysyivät rauhallisina.

Syyskuun 11. päivän traumat ovat vihdoinkin katoamassa amerikkalaisesta mediasta ja yhteiskunnasta.

World Trade Centerin terrori-iskut heiluttivat Yhdysvaltojen mielenterveyttä muutamaksi vuodeksi. Pitkitetystä paniikista kärsiva kansakunta nyökkäili hyväksyvästi ehdotuksille yksityisyydensuojan kaventamisesta sekä terroristi-epäiltyjen kidutuksesta. Pelko uusista iskuista sai kansakunnan tukemaan huterasti perusteltua hyökkäystä Irakiin. Media unohti roolinsa kansakunnan vahtikoirana. Vuoden 2004 presidentinvaalien aikaan miljoonat äänestivät Bushia vain siksi, että hän oli pitänyt Yhdysvallat turvassa WTC-iskujen jälkeen.

Vuosien 2001-2004 hysteria on ymmärrettävää, muistuttaen esimerkiksi 1970-luvun manner-Euroopan reaktioita Punaisiin prikaateihin ja Baader-Meinhofin iskuihin. WTC-iskujen mittakaava oli huomattavasti suurempi ja vaikutuksiltaan traumaattisempi.

Viime vuosien aikaan amerikkalaiset ovat hiljalleen muuttaneet asennettaan terrorin uhkaa kohtaan. Yhä useammat näkevät terrorin vastaisen taistelun olevan poliisioperaatio eikä sotilaallinen operaatio.

Suhtautumisessaan terroriin amerikkalaiset ovat lähestyneet Eurooppaa. Hysteria on miltei kadonnut, pienten hihhuleiden joukkioita lukuunottamatta. Yhdysvallat on käytännössä entisellään.

Soundtrack: Wilco, What Light.