Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Demokratia vie amerikkalaiset vankilaan

Blogit Americana 25.5.2014 17:00
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Miksi amerikkalaiset vankilat ovat niin täynnä? Syytä demokratiaa.

Tuore tutkimus osoittaa, että kansakunnan asenteiden ja vankilukemien välillä on selvä yhteys. Mitä enemmän kansa haluaa rikolliset linnaan ja pitkäksi aikaa, sitä enemmän ja pidempiä tuomioita oikeusistuimet antavat.

Ilmiö heijastaa amerikkalaisen demokratian luonnetta.

Myös Suomessa, varsinkin poikkeuksellisen brutaalien henkirikosten yhteydessä, törmää valituksiin lepsuista tuomioista. Varsinkin lastenmurhien yhteydessä internet täyttyy ”nappi otsaan/kirveellä töitä/hirteen vaan!” -kommenteista.

Suomalaisessa järjestelmässä kansakunnan toiveiden ja oikeusistuimien todellisuuden välillä on vahvempi byrokratia ja asiantuntijaporras. Poliisien, oikeusistuimien, psykologien ja muiden rangaistuspolitiikan asiantuntijoiden muodostama filtteri estää kansakunnan emootioiden heijastumisen oikeussaleihin saakka.

Amerikkalainen filtteri on huomattavasti ohuempi. Järjestelmä on huomattavasti herkempi yleiselle mielipiteelle, sillä äänestäjät valitsevat jopa ison osan oikeuslaitoksen tuomareista. Armoton amerikkalainen politiikka ja vaalimainonta pitävät huolen, että rikollisia paapovat edustajat kuulevat vaalien alla kunniansa.

 

Viime aikoina kansakunnan asenteet ovat olleet muuttumaan päin.

Amerikkalaisissa vankiloissa on enemmän ihmisiä kuin missään muualla maailmassa. Lukema, reilusti yli kaksi miljoonaa vankia, on historiallisestikin vavahduttava. Jopa Stalinin vankileirit jäävät vankien kokonaismäärässä kakkoseksi. Numerot – ja vankilaitoksen kustannukset – ovat niin suuret, että kasvava määrä amerikkalaisia on ryhtynyt kyseenalaistamaan systeemin toimivuuden.

Kaikessa on puolensa. Jossain määrin ankara rangaistuspolitiikka on myös toiminut. Rikosten lukumäärä on pudonnut melko radikaalisti viime vuosikymmenien aikana. Siihen on toki monta syytä, mutta taparikollisten poistaminen kaduilta pitkillä tuomioilla on todennäköisesti vaikuttanut rikostilastoihin.

Ns. ”tough on crime” -asennen on ollut hyvä vaalivaltti konservatiivisille politiikoille, mutta sen teho ääniautomaattina alkaa hiljalleen heiketä. Asenteet heijastuvat vaaliuurnilla, ja niiden tulokset oikeusistuimissa.

Soundtrack: Bob Dylan, Joey