Demokratia vai tasavalta: Yhdysvalloissa edes kriisiajan lakipaketti ei säästynyt ideologiselta kädenväännöltä

Republikaanien ja demokraattien jakolinja on niin syvä, ettei se unohdu edes pandemian aikana.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Viime viikolla Yhdysvaltain kongressi hyväksyi historiallisen koronavirus-lakipaketin. Se antaa yli kaksi biljoonaa dollaria amerikkalaisten kansalaisten, yritysten ja yleishyödyllisten toimintojen tukemiseen.

Lain käsittely sujui erittäin nopeasti ja kongressi hyväksyi sen liki poikkeuksellisen yksimielisyyden ilmapiirissä, mutta lain valmisteluvaiheessa puolueet kävivät ankaraa vääntöä sen lopullisesta sisällöstä.

Republikaanit ajoivat muun muassa enemmän rahaa yrityksille, kevyempää valvontaa tukien käyttöön ja hallitukselle laajoja valtaoikeuksia päättää tukien jakamisesta. Demokraatit puolestaan yrittivät ujuttaa lakipakettiin muun muassa pykälän ennakkoäänestämisen helpottamisesta. Kumpikaan osapuoli ei lopulta saanut kaikkea haluamaansa.

 

Äänestämisen helpottamisella ei ole juuri mitään tekemistä koronavirus-kriisin kanssa, mutta Nancy Pelosin ja kumppaneiden yritys on normaali toimintatapa amerikkalaisessa politiikassa. Molemmat puolueet ujuttavat rutiininomaisesti lakiehdotuksiin omia lemmikkiprojektejaan ja tuomitsevat vastapuolen vastaavat yritykset.