Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Demokraattien yllätysvoitto Alabamassa: afroamerikkalainen valttikortti vei potin

Blogit Americana 15.12.2017 09:13
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Alabaman poikkeuksellisia senaattorinvaaleja voi lähestyä kahdesta eri näkökulmasta.

Ensimmäinen näkökulma: Alabama, rebublikaanisista osavaltioista republikaanisin, punaniska-konservatismin kivijalan keskeisin järkäle, äänesti demokraatin senaattiin ensimmäistä kertaa 25 vuoteen.

Vaalitulos on shokki republikaanisen puolueen eliitille ja kertoo poliittisten mannerlaattojen liikkumisesta amerikkalaisessa politiikassa. Trumpismi on lopultakin puskenut republikaanit pitkään povattuun kaaokseen ja ideologiseen sisällissotaan.

Tuloksen varmistuttua republikaanit ovat ryhtyneet syyttämään toisiaan katastrofista. Paniikki leviää puolueen sisällä, ja vuoden 2018 vaaleihin ennustetaan katastrofia.

 

Toinen näkökulma: Roy Moore oli uskomattoman surkea ehdokas. Hän on halunnut kieltää homosuhteet lailla. Hän haikaili nostalgisesti orjuuden aikakauteen, koska silloin amerikkalaiset perheet olivat vahvoja.

Hänet erotettiin osavaltion oikeuslaitoksen johdosta kahdesti, koska hän kieltäytyi noudattamasta Yhdysvaltain perustuslakia. Ja kaiken huipuksi hän oli seksuaalisesti ahdistellut alaikäisia 1970-luvulla ollessaan itsereilu kolmikymppinen syyttäjä.

Kaikesta tästä huolimatta demokraatit onnistuivat vain nippa nappa päihittämään tämän laittomuuksiin yllyttävän, Vladimir Putinia ihailevan ja junttikonservatismin pilapiirrosta muistuttavan seksuaalisen ahdistelijan, jonka kampanjointitaidot olivat minimaaliset.

Vaalit olivat niin poikkeukselliset, etta ne eivät kerro laajemmasta poliittisesta murroksesta yhään mitään.

 

Molemmissa teorioissa on pointtinsa, ja totuus on, jälleen kerran, sekoitus eri tulkintoja. Mutta yksi asia on selvä: afroamerikkalaiset äänestäjät nostivat demokraatti Doug Jonesin voittajaksi.

Alabaman afroamerikkalainen väestö on – osavaltion historian tuntien erittäin ymmärrettävästi – herkkää rasismille ja syrjinnälle. Mooren lausunnot siitä, miten orjuuden aikakaudella amerikkalaiset perheet olivat silti vahvoja, kuulostavat absurdeilta ja raivostuttavilta sellaisten ihmisten korviin, joiden sukujen historiaa ovat tarinat orjakauppiaiden hajoittamista perheistä.

Motivoitunut afroamerikkalainen äänestäjäkunta osoitti vaalien avulla voimansa, kuten alla oleva grafiikka todistaa.

Tulos tarjoaa demokraateille strategisen oppitunnin. Jos puolue kykenee saamaan afroamerikkalaiset äänestäjät liikkeelle, se ei tarvitse kuin kolmasosan valkoisista äänistä kyetäkseen kilpailemaan liki kaikkialla Etelässä.

 

Soundtrack: Sam Cooke, A Change Is Gonna Come