Demokraattien väittelyiden ensimmäinen uhri: Barack Obaman saavutukset

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Demokraattien väittelyt ja kampanjointi tähän saakka osoittavat, että esivaaleista tulee jälleen kisa puolueen oikeiston ja vasemmiston välillä. Asetelma heikentää demokraattien mahdollisuuksia ensi vuoden vaaleissa.

Heinäkuun lopun väittelyjen keskeinen sisältö tuli nopeasti selväksi. Puolueen vasemmisto, Elizabeth Warren, Bernie Sanders, Julián Castro ja Kamala Harris etunenässä, vaativat avoimempia rajoja, yksityisen sairasvakuutusjärjestelmän kaatamista, ilmaisia yliopistoja ja opintolainojen anteeksiantamista sekä muuta hyvää ja kaunista.

Puolueen oikeisto, kuten Joe Biden, Amy Klobuchar, Steven Bullock ja John Hickenlooper, kritisoivat vasemmiston joulupukkipolitiikkaa. He kannattavat clintonilais-obamalaista kolmatta tietä: budjettikuria, matalia veroja keski- ja työväenluokalle sekä konservatiiveihinkin vetoavaa puolustusta ja hallittua maahanmuuttoa.

Laitojen välistä löytyy kirjava joukkio itseään markkinoivia, egoaan tai kunnianhimoaan ruokkivia väliinhuutelijoita, joiden poliittinen profiili on toistaiseksi ohut. Ryhmään mahtuu niin lupaavia nuoria kykyjäkin (Pete Buttigieg) kuin esoteerisiä haihattelijoitakin (Marianne Williamson).