Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Demokraattien rintamalinjat: kunnialliset häviäjät v. vellihousut

Blogit Americana 13.12.2010 17:13
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Poliittinen kädenvääntö presidentti Obaman ja republikaanien neuvottelemasta verolaki-kompromissista jatkuu. Realismia vierastavat ja strategisesti vajavaiset liberaalit demokraatit uhkaavat torpedoida koko paketin.

Demokraattien ääripäät jakautuvat kahteen leiriin.

Puolueen vasemmalla laidalla asuvat ns. kunnialliset häviäjät. He arvostavat ideologista puhtautta enemmän kuin vaikutusvaltaa. Päivänpolitiikan rumuus ja kompromissit synnyttävät näissä jaloissa kaunosieluissa puistatusta. He mielummin häviävät vaalit kuin äänestävät sopimusta, joka ei tyydytä ylitä heidän omasta mielestään korkeaa moraalista ja ideologista rimaansa. He useimmiten edustavat umpiliberaaleja vaalipiireja.

Demokraattien oikeaa laitaa miehittää vellihousujen armeija. He laskevat alleen, jos republikaani huutaa korvan vieressä ”buu!” Heidän poliittinen esikuvansa on talon katolla seisova tuuliviiri, ja heille mieluisinta kylpyammelukemista ovat kotipiiristä tulevat mielipidekysymykset. Johtamistaito merkitsee heille paniikissa juoksevan lauman keulasijan pitämistä.

Obaman menestys esivaaleissa perustui hänen taitoonsa tuoda nämä kaksi ryhmittymää yhteen. Poliittisesti Obama on maltillinen ja paikoitellen jopa konservatiivinen demokraatti, mutta vasemmistolaiset demokraatit tukivat Obamaa, sillä he, Obaman pigmentin aiheuttaman innostuksen sokaisemina, uskottelivat itselleen Obaman olevan liberaali.

Liberaalit ovat luonnollisesti olleet pettyneitä Obamaan, joka vastoin heidän toiveitaan ei kurittanutkaan rikkaita, kansallistanut pankkeja, tai luonut maahan yhden maksajan sosialistista terveydenhoitojärjestelmää.

Obaman tekemä verokompromissi on ollut liberaaleille viimeinen pisara, ja jotkut heistä ovat uhanneet jopa filibusteroida paketin hengiltä. Mitä siitä, vaikka laki antaakin demokraateille enemmän kuin republikaaneille, ja vaikka se on strategisesti ja taloudellisesti kelvollinen paketti. Se ei ole täydellinen, eli se on tuhottava – strategiasta viis!

Kompromissi todennäköisesti menee läpi kongressissa tällä viikolla. Lain läpimeno merkitsee Obaman ja liberaalien kuherruskuukauden lopullista kuolemaa. He jatkavat yhdessä, mutta rakkausliitto on ohi. Eikä yhtään liian aikaisin.

Soundtrack: Elliott Smith, Angeles.