Demokraatit ratsastavat vaaleihin taloudella

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Marraskuun kongressivaaleihin on nyt puoli vuotta. Presidentti Obama paljasti loppuviikosta demokraattien kampanjan todennäköisen vaaliteeman: It’s the economy, stupid!

Yhdysvaltain talous on osoittanut elon merkkejä viime kuukausina. Maa näyttää saavuttaneen pohjan, kasvu on alkanut. Myös työllisystilanne, laahaava indikaattori, on sekin piristynyt.

Demokraatit ovat olleet tähän saakka varovaisia talouskommenteissaan. Pörssimarkkinoiden ja yritysten parantuneiden tuottavuuden juhliminen ei näytä hyvältä, kun työttömyysprosentti heiluu kymmenen prosentin tuntumassa. Nyt työllisyystilanteen parantuminen on antanut demokraateille mahdollisuuden röyhistää rintaansa.

”Ilman epäilyksen häivääkään voimme sanoa, että olemme nyt matkalla oikeaan suuntaan,” presidentti sanoi torstaina Buffalon kaupungissa: ”Tekemämme raskaat päätökset tehoavat, epäonnistumista povaavista kriitikoista huolimatta.”

Myöhemmin samana iltana New York Cityn St. Regis -hotellissa, demokraattien rahankeräystilaisuudessa, Obama irvaili republikaanien talous- ja oppisitiopolitiikalle: ”Ensin he ajoivat auton ojaan, sitten he tekivät hinauksen ojasta mahdollisimman vaikeaksi, ja nyt he haluavat avaimet takaisin. Ei! Te ette osaa ajaa. Me emme halua päätyä takaisin ojaan, juuri kun olemme päässeet sieltä pois.”

Demokraatit ovat päättäneet satsata vaalimenestyksensä talouden varaan. Se auttanee rajallisesti, sillä republikaanit voittanevat marraskuun vaalit melko selkeästi. Jos talous jatkaa kasvuaan, demokraatit voivat hidastaa republikaanien marssia. Jos talous köhii uudemman kerran, demokraattien edessä on historiallinen poliittinen verilöyly.

Soundtrack: Spoon, The Mystery Zone.