Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Demokraatit ojassa, republikaanit suossa

Blogit Americana 12.10.2010 12:39
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Gallupit povaavat republikaaneille järisyttävää vaalivoittoa, mutta ne myös osoittavat, että amerikkalaiset pitävät kongressin republikaaneista vielä vähemmän kuin sen demokraateista. Miten tämä selittyy?

Presidenttivaalien väliset kongressivaalit yleensä sytyttävät opposition, mutta harvoin valtaapitävän puolueen kannattajia. Tämä vuosi ei ole poikkeus. Republikaanien, ja erityisesti sen teekutsu-siiven, innostus on käsin kosketeltavissa.

Valtaosa amerikkalaisista syyttää edelleen republikaaneja ja George W. Bushia maan talousvaikeuksista. Kansalaisten vähemmistö haluaa kumota terveydenhoidon uudistuksen, erään republikaanien vaalivalteista. Republikaanit ovat siitä huolimatta matkalla vaalivoittoon.

Gallupien perusteella kategoriat ”kaikki amerikkalaiset” sekä ”todennäköiset äänestäjät” ovat maan asioista melko selvästi eri mieltä. ”Kaikki amerikkalaiset” ovat huomattavasti myötämielisempiä demokraateille, kun taas ”todennäköiset äänestäjät” uskovat, että republikaanit pistävät maan talouden takaisin raiteille.

Amerikkalaisen politiikan massapsykologia on helposti ennustettavaa. Presidentit yleensä aloittavat korkeiden suosiolukemien harjalta, jonka jälkeen alkaa kahden-kolmen vuoden pudotus, sekä presidentin puolueen tappio välivaaleissa. Jos presidentit kykenevät nostamaan suosiotaan kolmannen presidenttivuoden jälkeen sekä vakuuttamaan amerikkalaiset, että valittu polku on johtamassa parempaan suuntaan, heidät valitaan uudelleen.

Presidentti Obaman nopeasti laskenut kansansuosio on heijastanut tätä vanhaa sääntöä. Hänen kansansuosion kehityksensä muistuttaa läheisesti Ronald Reagania presidenttiyden tässä vaiheessa.

Veikkaus amerikkalaisen politiikan seuraavaksi kahdeksi vuodeksi: republikaanit voittavat enemmistön edustajainhuoneessa, mutta demokraatit pitävät yhden-kahden istuimen enemmistön senaatissa. Republikaanit joutuvat valtapuolueena tekemään kompromisseja sekä kantamaan vastuuta, joka tulee raivostuttamaan teekutsulaiset sekä muut ideologista puhtautta vaativat ultrakonservatiivit. Tämä puolestaan johtaa demokraattien voittoon ja Obaman uudelleenvalintaan vuonna 2012.

Soundtrack: Blue Oyster Cult, The Red and the Black.