Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Demokraatit lähtevät vaaleihin hajanaisin rivein – ja se saattaa auttaa heidät voittoon

Blogit Americana 17.8.2018 17:11
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

”All politics is local,” edesmennyt edustajainhuoneen puhemies, demokraattinen ikoni Tip O’Neill tapasi sanoa. Marraskuun vaaleihin tähtäävät demokraatit kampanjoivat nyt O’Neillin opein.

Demokraattien kyky kaapata tappio voiton hampaista on vertaansa vailla, kuten esimerkiksi vuoden 2016 vaalit osoittavat. Mutta tulevan marraskuun välivaalien kampanja ansaitsee pienen hatunnoston.

 

Demokraatit ovat rikkoneet perinteisen välivaalien strategian, jossa oppositiopuolue keskittyy kansallisiin kysymyksiin ja istuvan hallinnon kritiikkiin.

Puolueen kansallinen kampanjaohjelma on ohut. Demokraattien johto on valtuuttanut paikalliset ehdokkaat keskittymään paikallisesti tärkeisiin puheenaiheisiin.

Strategia on johtanut kirjavaan joukkoon ehdokkaita, New York Cityn sosialistisesta Alexandria Ocasio-Cortezista Uuden Meksikon metsästystä harrastavaan ja ympäristöasioista kiinnostuneeseen Xochitl Torres Smallsiin.

Kokeilu on rohkea, mutta myös looginen. Aniharvan äänestäjän mielipide Donald Trumpista on muuttunut kuukausiin. Presidentin kritiikki olisi jo opitun toistoa ja samanmielisille saarnaamista.

Keskittyminen sosiaaliturvan puolustamiseen, terveydenhoitoon, työntekijöiden oikeuksiin ja paikallisia äänestäjiä koskettaviin arkipäivän asioihin on huomattavasti lupaavampi strategia. Se mahdollisesti auttaa demokraatteja rakentamaan siltoja tavallisiin pikkukaupunkien äänestäjiin, jotka uskovat demokraattien hylänneen heidän kaltaisensa (valkoiset) tavikset.

Demokraatit yrittävät kaapata sivun republikaanien pelikirjasta.

Republikaanit, paikallisen päätäntävallan puolue, ovat viime vuosikymmeninä osanneet vedota tähän äänestäjäkuntaan huomattavasti paremmin. Nyt demokraatit yrittävät kaapata sivun republikaanien pelikirjasta muistuttaen samalla, että yhteisöllisyys vaatii Washingtonia tukemaan sen asukkaiden etuja.

Strategia on looginen ja mielipidetiedusteluiden valossa lupaava. Demokraatit ovat ennusteiden mukaan matkalla selkeään vaalivoittoon.

Silti demokraattien linja saattaa tehdä puolueesta entistäkin vaikeamman hallittavan.

Puolue on perinteisesti ollut vaikeasti hallittava iso teltta, jonka jäsenet satunnaisesti vaikuttavat kiinnostuneemmilta keskinäisestä tappelusta kuin republikaanien haastamisesta. Urbaanien sosialistien ja maaseudun vaalipiirien konservatiivisempien demokraattien sitominen tehokkaaseen hallinnolliseen koalitioon ei ole helppoa.

Hajanaisuus ei näytä huolestuttavan demokraatteja ainakaan tässä vaiheessa. He ovat ensisijaisesti keskittyneitä voittamaan. Yksi silta kerrallaan.

 

Soundtrack: Aretha Franklin, Think.