Demokraatit kopioivat republikaanien strategian: äänestäjiä aktivoidaan abortin ja aseiden avulla

Arvokysymykset ovat olleet aina tärkeitä amerikkalaisessa politiikassa, mutta viime vuosien polarisaatio on korostanut niiden merkitystä.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Abortista on tullut amerikkalaisen politiikan kuumin kysymys, ohittaen näkyvyydessään jopa talouden. Demokraatit uskovat kykenevänsä ratsastamaan abortin avulla vaalivoittoon vuonna 2024.

Kun Yhdysvaltain korkein oikeus viime kesänä kumosi abortin liittovaltion tasolla laillistaneen Roe v. Wade -päätöksen (1973), arvokonservatiivisten republikaanien riemua rikkoi puolueen strategistien huoli päätöksen poliittisista vaikutuksista.

Ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin korkein oikeus vei kansalaisilta oikeuden, johon he olivat ajan saatossa tottuneet. Vastareaktio oli odotettavissa, varsinkin kun vannoutuneet abortin vastustajat näkivät päätöksen ainoastaan erävoittona taistelussa, jonka lopullinen tavoite on kaikkien aborttien kieltäminen maanlaajuisesti.

Nyt, oikeisistuimien vääntäessä niin sanottujen katumuspillereiden laillisuudesta ja saatavuudesta, debatti on saanut jälleen uutta huomiota ja energiaa.