Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Demokraatit: hyöty irti puoluekokouksesta

Blogit Americana 4.9.2012 20:23
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Demokraattien puoluekokous alkaa tänään tiistaina Pohjois-Carolinan Charlottessa. Mitä demokraattien pitää saavuttaa kokouksellaan?

Gallupit ovat osoittaneet kisan Valkoiseen taloon olevan tiukka, johdonmukaisesti mielipidetiedusteluiden virhemarginaalin rajoissa. Sekä presidentti Obama että haastaja Mitt Romney ovat esitelleet omia suunnitelmiaan Yhdysvaltain seuraavan neljän vuoden varalle ahkerasti, mutta kisan lopullinen narratiivi ja tematiikka eivät kirkastu kuin vasta molempien puoluekokouksien jälkeen.

Seuraavien kolmen päivän aikana demokraattien pitää yrittää ottaa kontrolli vaalidebattien sisällöstä sekä kristallisoida oma strategiansa yksinkertaiseen, helposti muistettavaan ja hallittavaan muotoon. Obaman ja demokraattien pitää onnistua tekemään vaaleista toisinto vuoden 2008 kisasta, innostamaan puolueen kenttäväen sekä hiomaan vaalikoneistonsa täydelliseksi.

Ensiksikin, Obaman ja demokraattien on kampanjoitava ennen kaikkea George W. Bushia vastaan. Vuonna 2008 Obama ratsasti Bushin vastaisella tyytymättömyydellä Valkoiseen taloon. Vuonna 2012 työllisyystilanne on edelleen kehno, talouskasvu takkuaa ja Euroopastakaan ei tule kuin huonoja uutisia. Obaman joukkueen pitää vakuuttaa amerikkalaiset, että Romneyn presidenttiys ei merkitsisi parempaa vaihtoehtoa, vaan paluuta Bushin vuosien epäonnistuneeseen politiikkaan, pankkien säännöstelyn purkamisesta rikkaiden veroleikkauksiin, sotaisasta ulkopolitiikasta rapistuvaan infrastruktuuriin.

Obaman on myös löydettävä sisäinen rock-tähtensä uudelleen. Vuoden 2008 vaalit eivät tule toistumaan moneen vuosikymmeneen. Neljän vuoden takainen liki pelottava innostus ja hysteria ovat historiaa. Silti, Obama on edelleen erinomainen puhuja ja erittäin karismaattinen henkilö. Hän on viime vuosina maltillistanut puheitaan, pyrkien presidentillisen arvokkaaseen ja maltilliseen puhetyyliin. Nyt hän on jälleen ehdokas, keskellä kiivasta vaalikampanjaa. Hänen on käännettävä nupit uudelleen kaakkoon, sykäytettävä äänestäjiään kuin silloin ennen. Puoluekokouksen päätöspuhe on istuvalle presidentille erittäin tärkeä tilaisuus.

Lopuksi, demokraattien strategistien, piiripamppujen sekä logistiikkagurujen on syytä virittää äänestyspäivän koneistonsa huippukuntoon. Tämän vuoden kisassa itse äänestyspäivän ”get out the vote” -operaatio tulee olemaan ratkaisevan tärkeä. Demokraattien on syytä pitää huoli, että marraskuun 6. päivä jokainen demokraatti raahautuu äänestyspaikalle.

Kisa on tällä hetkellä tasoissa. Demokraatit tarvitsevat onnistuneen puoluekokouksen torjuakseen energisten republikaanien rynnistyksen.

Soundtrack: Drake, Comeback Season.