Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Dekkareilla maailmalle

Blogit Americana 13.8.2011 16:10
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Työkaverini nojasi lounasburritonsa yli ja sanoi mielissään: ”Löysin taas uuden. Jo Nesbø!”

Kollegani on pohjoismaalaisen dekkarikirjallisuuden lumoissa. Harrastus alkoi Henning Mankellista, nousi kliimaksin Stieg Larssonin millennium-trilogian myötä, ja on nyt rönsyillyt pitkin Skandinaviaa, Skånen tasangoilta Pohjois-Norjan vuonoille. Nesbø sekä hänen sankarinsa Harry Hole ovat nyt tuorein ihastuksen kohde.

Työkaverini ei ole yksin. Pohjoismaalainen rikos on kovassa huudossa Yhdysvalloissa. Kirjojen lisäksi Millenium-trilogian elokuvaversiot näkyivät laajassa levityksessä. Tanskalaiseen Forbrydelsen TV-sarjaan perustuva amerikkalaisversio The Killing muodostui nopeasti kulttihitiksi.

Dekkarit ovat tehneet runsaasti rahaa paitsi kirjoittajilleen, mutta ne ovat tarjonneet myös halpaa mainosta pohjoismaisille naapureillemme. Täysiamerikkalainen lääkärini lomaili kesällä 10 päivää Ruotsissa, ja kipinä matkaan tuli pitkälti Larssonin kirjoista. Millennium-turistikiertueet vetävät turisteja Tukholmassa.

Haastattelin Sofi Oksasen Puhdistus-kirjan englanniksi kääntänyttä Lola Rogersia vajaa vuosi sitten. Hän povaili, että suomalaisella rikoskirjallisuudella olisi hyvä sauma nousta muiden pohjoismaalaisten kirjailijoiden vanavedessä maineeseen. Olen samaa mieltä, mutta missä viipyy tehokas, näkyvä, ja huolellisesti rakennettu markkinointikampanja suomalaisen rikoskirjallisuuden puolesta?

Pohjoinen eksotiikka myy nyt hyvin, ja Suomella sitä riittää vaikka roppakaupalla. Suomalaiset rikoskirjailijat eivät häpeä yhtään läntisten naapureidensa rinnalla. Jussi Vares ja Timo Harjunpää ovat hahmoina universaaleja ja vähintäänkin kiinnostavia.

Suomalaisia dekkareita on jo käännetty englanniksi, mutta suomalaiseen tapaan olemme parempia tekemään kuin myymään tekemisiämme. Naapureidemme tarjoamassa vahvassa imussa suomalaista dekkarikirjallisuutta ei tuskin olisi edes kovin vaikea myydä.

Nyt asialle. Kirjallisuuden myyntimiehet voivat hakea konsultointiapua metallimusiikin markkinoijilta. Tai vaikkapa ruotsalaisilta myyntimiehiltä. Odotamme innolla amerikkalaisille tarjottuja Jussi Vares -kapakkakierroksia Turussa.

Soundtrack: Children of Bodom, Was It Worth It?