Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Cruz ja Paul: kisa republikaanien ehdokkuudesta

Blogit Americana 10.4.2015 15:11
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Vuoden 2016 presidentinvaaleihin on toistaiseksi ilmoittautunut kaksi (puoli)vakavaa ehdokasta. Ted Cruz ja Rand Paul ovat molemmat teekutsulaisia ja edustavat republikaanien kapinasiipeä. Samanaikaisesti miehet edustavat myös teekutsulaisten kahta äärisiipeä.

Metapoliittisella tasolla teekutsulaisuus on ennen kaikkea nostalginen liike. Heidän Amerikka-kuvansa haikailee Norman Rockwellin maalausten ja 1950-luvun televisiosarjojen maailmaan. Edith Södergrania muokatakseni, he kaipaavat maahan, jota ei ole eikä koskaan ollutkaan. Paradoksaalisesti, heidän nostalgiansa suuntautuu myös aikakauteen, jolloin Yhdysvallat oli lähimpänä sosiaalidemokratiaa, tasaisine tulonjakoineen ja mittavine julkisine sektoreineen.

Cruz jahtaa kampanjassaan teekutsuliikkeen kaikkein nostalgisinta siipeä. Hän kosiskelee avoimesti fundamentalistisia kristittyjä. Kampanjan tavoittelema tyypillinen äänestäjä on valkoinen pienyrittäjä, Keskilännessä tai Etelässä asuva arvokonservatiivi, joka ajaa avolava-pakua, vihaa Washingtonia, kuuntelee countrya ja käy sunnuntaisin kirkossa.

Cruzin kampanjan pohjavire on vihainen. Hänen politiikkansa on reaktionääristä ja jyrkän vastakkainasettelevaa. Kompromissi on heikkoutta, toisin politiikasta ajattelevat ovat vihollisia ja amerikkalaisen sielun näivettäjiä.

Ulkopolitiikassa Cruz nojaa armeijaan ja Yhdysvaltain poikkeuksellisuuteen. Hän ei ole neokonservatiivi, vaikka jakaakin heidän ideansa Yhdysvaltain moraalisesta ylivertaisuudesta. Presidentti Cruz todennäköisesti painottaisi status quota enemmän kuin seikkailuhenkistä ulkopolitiikkaa.

 

Rand Paul kamppailee Cruzin kanssa teekutsulaisten äänistä, mutta Paul lähtee kisaan erilaisella strategialla ja poliittisella filosofialla.

Kuten Ron-isänsä, Randin juuret ovat läntisessä libertarismissa, Kalliovuorten länsipuolisessa cowboy-individualismissa. Paulin jahtaaman äänestäjän arkkityyppi on itsenäinen duunari tai jopa new age -hippi, johon vetoaa Paulin ”valtion kontrolli pois taloudesta ja ihmisten elämästä” -filosofia.

Paulin kannattajat uskovat yksilöiden oikeuteen päättää itse suhtautumisestaan huumeisiin, seksuaalisuuteen ja instituutioihin. Ulkopoliittisesti he ovat Paulin isolationismin kanssa samoilla linjoilla. Lähi-Itä ja muu maailma laajemmin ei ole Yhdysvaltojen päänsärky. Yhdysvaltojen suhde muuhun maailmaan paranee, kunhan amerikkalaiset lopettavat lusikkansa työntämisen joka soppaan. Talouden suhteen Paul on libertaari, joka uskoo uusiin veroleikkauksiin ja valtion roolin karsimiseen entisestäänkin.

Cruz ja Paul ovat republikaanisen kolmion kaksi kulmaa. Puuttuva nurkka on ns. establishment-republikaani, eli Wall Streetia lähellä oleva, liike-elämään ja itärannikon eliittiin sitoutunut business-republikaani. Jeb Bush ei ole virallisesti ilmoittanut ehdokkuudestaan, mutta hän täyttänee tämän roolin.

Kisa on vasta alkusuoralla, mutta sen suuret ääriviivat ovat hahmottumassa.

Soundtrack: Elliott Smith, Waltz #2