Cruz ja Paul: kisa republikaanien ehdokkuudesta

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Vuoden 2016 presidentinvaaleihin on toistaiseksi ilmoittautunut kaksi (puoli)vakavaa ehdokasta. Ted Cruz ja Rand Paul ovat molemmat teekutsulaisia ja edustavat republikaanien kapinasiipeä. Samanaikaisesti miehet edustavat myös teekutsulaisten kahta äärisiipeä.

Metapoliittisella tasolla teekutsulaisuus on ennen kaikkea nostalginen liike. Heidän Amerikka-kuvansa haikailee Norman Rockwellin maalausten ja 1950-luvun televisiosarjojen maailmaan. Edith Södergrania muokatakseni, he kaipaavat maahan, jota ei ole eikä koskaan ollutkaan. Paradoksaalisesti, heidän nostalgiansa suuntautuu myös aikakauteen, jolloin Yhdysvallat oli lähimpänä sosiaalidemokratiaa, tasaisine tulonjakoineen ja mittavine julkisine sektoreineen.

Cruz jahtaa kampanjassaan teekutsuliikkeen kaikkein nostalgisinta siipeä. Hän kosiskelee avoimesti fundamentalistisia kristittyjä. Kampanjan tavoittelema tyypillinen äänestäjä on valkoinen pienyrittäjä, Keskilännessä tai Etelässä asuva arvokonservatiivi, joka ajaa avolava-pakua, vihaa Washingtonia, kuuntelee countrya ja käy sunnuntaisin kirkossa.

Cruzin kampanjan pohjavire on vihainen. Hänen politiikkansa on reaktionääristä ja jyrkän vastakkainasettelevaa. Kompromissi on heikkoutta, toisin politiikasta ajattelevat ovat vihollisia ja amerikkalaisen sielun näivettäjiä.

Ulkopolitiikassa Cruz nojaa armeijaan ja Yhdysvaltain poikkeuksellisuuteen. Hän ei ole neokonservatiivi, vaikka jakaakin heidän ideansa Yhdysvaltain moraalisesta ylivertaisuudesta. Presidentti Cruz todennäköisesti painottaisi status quota enemmän kuin seikkailuhenkistä ulkopolitiikkaa.