Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Comey vastaan Trump – Amerikkalainen politiikka asuu hämärän rajamailla

Marko Maunula
Blogit Americana 9.6.2017 15:35
Monet demokraatit toivoivat FBI-pomo James Comeyn kuulustelujen tarjoavan dramaattisia paljastuksia, jotka sysäisivät valtakunnanoikeuden pyörät liikkeelle. He pettyivät. Comey kutsui Yhdysvaltojen presidenttiä valehtelijaksi, joka yritti saada FBI-pomon luopumaan presidentti Donald Trumpin tiimin t...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Eikö Yhdysvalloissa olekaan virkamiehillä kuuliaisvelvoitetta. Jokainen näyttää voivan tehdä mitä lystää, vuotaa mitä lystää ja pääsee vielä sankariksi. Minusta Comey pitikin panna pihalle.

Demokraattisessa oikeusvaltiossa vallan kolmijaon perusteella oikeusistuimilla ja poliisilla eikä parlamentilla voi olla mitään kuuliaisuusvelvoitetta poliitikkoihin nähden.
Vaikka presidentillä on oikeus nimittää ja erottaa FBI:n johtaja niin tutkintaan hänkään ei saa puuttua. Varsinkin kun tutkinta koskee häntä ja lähipiiriä.
Trump twiittasi että hänellä on keskustelut Comeyn kanssa nauhalla. Tänään hän ei kuitenkaan vastannut kysymykseen onko niitä olemassa. Edustajainhuoneen komitea haluaa Trumpilta nauhat kesäkuun 23 päivään mennessä. Jos nauhoja ei löydy niin Trumpin asema on entistä tukalampi.