Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Colorado ja kannabiksen lailliset kiemurat

Blogit Americana 5.1.2014 15:00
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Coloradossa on nyt pilven kasvatus, myynti ja pössyttely laillista. Coloradon kannabiksen polttajat juhlistivat vuotta 2014 ostamalla elämänsä ensimmäiset täysin lailliset jointit virallisista ja luvanvaraisista marihuanaputiikeista.

Coloradosta tuli ensimmäinen moderni valtio, jossa kannabiksen kasvatus, myynti ja käyttö ovat laillisia.Yhdysvalloissa 18 osavaltiota ja Washington D.C. sallivat luvanvaraisen lääkinnällisen kannabiksen käytön.

Uruguay on myös laillistamassa kannabiksen, mutta Colorado ehti ensin.

Washingtonin osavaltio on myös laillistanut kannabiksen virkistyskäytön, mutta sen kannabislainsäädäntö ja -säätely eivät ole yhtä mittavia ja kattavia kuin Coloradossa.

Coloradon kokeilu on poikkeuksellinen. Jopa liberaaleissa valtioissa, kuten Jamaikassa ja Alankomaissa, käyttö on teknisesti laitonta, ja kannabiksen käyttäjät voivat joutua harrastuksestaan oikeusistuimien eteen. Liberaali kannabispolitiikka on pääsääntöisesti tarkoittanut, että viranomaiset eivät ole vaivautuneet valvomaan lain kirjaimen tiukkaa noudattamista.

Noin parissakymmenessä maassa kannabiksen käyttö on osittain dekriminalisoitu; vaikka kannabisketjun muut linkit (tuotanto, myynti) ovat laittomia, sen käyttämisestä yksityistiloissa ei enää aina rangaista.

Yhdysvalloissa kannabiksen laillistaminen tarjoaa kiehtovan ja monimutkaisen sekoituksen juridisia ja poliittisia ongelmia, joiden ratkomiseen menee lainsäätäjiltä ja oikeuslaitokselta vielä kauan.

Vaikka kannabis on nyt laillista Coloradossa, liittovaltion lainsäädännössä se on edelleen laiton huume. Obaman hallinto on ilmoittanut, että se ei aio puuttua Coloradon kannabispolitiikkaan, mutta mitä jos seuraava presidentti on konservatiivisen uskonnollinen ja vankan oikeistolainen huumeiden vihaaja? Periaattessa hän voisi lähettää liittohallituksen viranomaiset Coloradoon pidättämään osavaltion viranomaisia, joiden tehtävänä on säädellä ja valvoa kannabiksen tuotantoa ja kauppaa.

Miten poliisin ja muiden viranomaisten pitäisi määritellä marihuanan vaikutuksen alaisena oleminen sekä vaikkapa vaikutuksen alaisena autoilemisen rajat? Kokenut päivittäinen pössyttelijä pystyy suoriutumaan monimutkaisistakin tehtävistä vaikkapa vahvankin piipullisen jälkeen, mutta satunnainen kevytkäyttäjä ei voi ajaa turvallisesti edes pienten henkosten jälkeen. Miten riskirajat määritellään ja miten niitä valvotaan?

Ja lopuksi: miten muut osavaltiot suhtautuvat Coloradossa käytettyyn pilveen? Monissa osavaltioissa ja yrityksissä on tapana testata satunnaisesti työntekijöiden huumausaineiden käyttö. Mitä jos vaikkapa kansasilainen ajaa lomallaan naapurivaltioon, pössyttelee laillisesti Coloradossa ja kotiin palattuaan antaa positiivisen virtsanäytteen työpaikan pistotestissä? Voiko häntä rangaista laillisesta kannabiksen polttamisesta?

Joka tapauksessa koko Yhdysvallat – sekä varmaan myös muun maailman huumepoliisit ja muut viranomaiset – seuraavat Coloradon kokeilua kiinnostuneina. Jos Coloradon kokemukset osoittavat, että marihuanan käyttö pysyy hanskassa (ja, ennen kaikkea, tarjoaa osavaltiolle uusia verotuloja), Coloradon malli leviää nopeasti muualle maahan.

Soundtrack: John Denver, Rocky Mountain High