Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Colin Powell on kuollut: vastentahtoinen sotilas uskoi massiiviseen voimaan – loistavan uran tahrasi vain Irakin sota

Yhdysvaltain ensimmäinen afroamerikkalainen ulkoministeri oli maltillinen republikaani, joka erosi puolueesta tammikuun 6. kongressihyökkäyksen seurauksena.
Blogit Americana 18.10.2021 17:18
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Entinen ulkoministeri ja neljän tähden kenraali Colin Powell on kuollut koronaviruksen aiheuttamiin komplikaatioihin. Powell oli rokotettu, mutta sairasti myös verisyöpää. Hän oli kuollessaan 84-vuotias.

Jamaikalaisten maahanmuuttajien poika suuntautui sotilasuralle opiskellessaan City College of New Yorkissa. Erittäin älykäs mutta akateemisesti keskitasoinen nuori mies loisti reserviupseerikoulutuksessa ja valmistuttuaan yliopistosta hän hakeutui armeijan leipiin.

 

Palveltuaan Länsi-Saksassa, Etelä-Koreassa ja Vietnamin sodassa, Powell siirtyi Washingtoniin, jossa alkoi hänen tasaisen nousunsa asevoimien hierarkiassa. Loppu-uransa älykäs ja viilipyttymäisen rauhallinen mies sukkuloi puolustuspoliittisen hallinnon ja sotilastehtävien välillä.

Vuonna 1989 Powellin sotilasura huipentui nimitykseen Yhdysvaltain puolustusvoimien komentajaksi. Vuotta myöhemmin hänestä tuli yksi ensimmäisen Irakin vastaisen sodan arkkitehdeistä.