Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Coca-Colaa höykyttävät republikaanit unohtavat oleellisen asian: yritykset ymmärtävät mielikuvien arvon poliitikkoja paremmin

Mitch McConnell on tehnyt kaikkensa, että suuryritysten ääni kuuluisi Yhdysvaltain politiikassa. Nyt hän kehottaa niitä pysymään poissa.
Blogit Americana 7.4.2021 12:14
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Senaatin republikaanien johtaja Mitch McConnell varoitti suuryrityksiä sekaantumasta politiikkaan. Lausunto kielii McConnellin mestarillisesta taidosta elää keskenään ristiriitaisten arvojen kanssa, mutta myös muistuttaa meitä amerikkalaisen politiikan ja yritysten monimutkaisista suhteista.

Kun kuvernööri Brian Kemp allekirjoitti Georgian uuden äänestystä säätelevän lain, liike-elämä reagoi nopeasti. Major League Baseball veti heinäkuisen All Star -pelinsä osavaltiosta ja georgialaiset suuryritykset Delta Airlines ja Coca-Cola kritisoivat lakia lausunnoissaan.

Nopeassa muistelussa mieleeni ei tule toista politiikkoa, joka olisi yhtä tarmokkaasti pyrkinyt laajentamaan yritysten rahoitusta ja roolia politiikassa kuin McConnell. Hän on toistuvasti painottanut firmojen oikeutta lapioida politiikkaan niin paljon rahaa kuin ne haluavat ja rinnastanut rahalahjoitukset sananvapauteen.