Clinton vs. Trump: Taistelu Floridasta

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Vietin viikonlopun konferenssissa Floridan St. Pete Beachillä. Seminaarien, paneelikeskusteluiden, kollegoiden kanssa kahvittelun ja cocktailtilaisuuksien ohessa ehdin seuraamaan sivusilmällä Floridan vaalikampanjan huipentumaa.

Kuten muistamme vuodesta 2000, Florida on kaikkien taisteluosavaltoiden äiti. Osavaltio on ollut jo vuosikymmeniä Etelän ja Pohjoisen hybridi. Pohjois-Florida on kulturaalisesti vankkaa Etelää, kun taas osavaltion eteläinen osa — sekä erityisesti sen kaupungit — ovat pohjoisesta saapuneiden lumipakolaisten sekä latinojen ja muiden vähemmistöjen asuttamia.

Osavaltion poliittinen jakautuminen näkyy paitsi tulokkaiden ja vanhojen asukkaiden väillä myös koulutuksessa ja urbanisaation asteessa. Piirikunnat joista löytyy alueellisesti merkittävä yliopisto ja/tai iso kaupunki, ovat liki poikkeuksetta demokraattisia.

Demografinen matematiikka osoittaa, että kisa osavaltiossa on erittäin tiukka, eikä missään tiukempi kuin Keski-Floridassa. Vaalit ratkaistaan yleensä Tampan ja Orlandon yhdistävällä Interstate 4 -käytävällä.

Interstate 4 -valtatie on poliittisesti ei-kenenkään maata. Tampan alue on demografisesti valkoisempaa kuin osavaltio keskimäärin suosien republikaaneja. Toisaalta iso osa valkoisesta väestöstä on saapunut alueelle pohjoisista kaupungeista, ja he tapaavat suosia demokraatteja.