Cheneyn linja on umpikujassa

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Entinen varapresidentti Dick Cheney joutui toimittajan ankaraan tulitukseen… Fox Newsin haastattelussa!?!

Viime vuosina Cheney on ollut usein esillä mediassa, kritisoiden istuvaa presidenttiä ja hänen hallintoaan varsinkin ulkopolitiikassa. Barack Obama on mokannut Irakin ja Afganistanin, polvistunut Vladimir Putinin edessä, pettänyt liittolaiset ja vellihousuillut ympäri maapalloa, Cheney on julistanut liki jokaiselle kameralle, jonka toimittajat ovat hänen eteensä raahanneet.

Viime viikolla Cheney jatkoi hyökkäyksiään Wall Street Journalissa. ”Harvoin on Yhdysvaltain presidentti on ollut näin väärässä näin monessa asiassa,” Cheney kirjoitti Obamasta. Mediaoperaatio jatkui haastattelulla Fox Newsissa. Mutta haastattelussa tapahtui jotain yllättävää.

Foxin toimittaja Megan Kelly pisti hanttiin. Cheneyn aloittaessa Obaman vastaisen mantransa hän vastasi: ”Mutta historia on toistuvasti osoittanut, että te olitte väärässä Irakista. Te sanoitte, että Saddam Husseinin joukkotuhoaseista ei ole epäilystäkään. Te sanoitte, että irakilaiset tervehtisivät meitä vapauttajina. Te sanoitte vuonna 2005, että Irakin kansannousu miehittäjiä vastaan oli kuolonkielissä. Ja te sanoitte että meidän sekaannuttuamme tapahtumiin radikaalien on pakko harkita jihadiaan uudelleen. Nyt, liki biljoona dollaria ja 4500 kuollutta amerikkalaista myöhemmin, mitä te sanotte heille, joiden mukaan olette ollut jatkuvasti väärässä?”

Läpsis! Kun jopa Foxin kommentaattori läiskii entistä republikaanista ikonia, amerikkalainen politiikka on kuohumistilassa. Cheneyn haastattelu kertoo paitsi republikaanien väsymisestä miehen linjaan myös laajemmista muutoksista republikaanisessa ulkopolitiikassa.