Charleston, rotu ja joukkomurha

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Torstai-aamulla Yhdysvallat heräsi, jälleen, uutisiin joukkomurhasta. Nuori valkoinen mies oli ampunut kuoliaaksi yhdeksän kirkon raamattupiiriin saapunutta afroamerikkalaista Charlestonin kaupungissa, Etelä-Carolinan osavaltiossa.

Toistaiseksi kukaan ei tiedä ampujan nimeä tai motiiveja, mutta Charlestonin poliisipäällikkö kutsui tapahtunutta viharikokseksi. Ampumistapauksen näyttämönä toiminut kirkko, Emanuel African Methodist Episcopal Church, on historiallisesti Charlestonin historiallisimpia ja poliittisesti merkittävimpiä pyhättöjä.

Denmark Vesey oli eräs seurakunnan perustajajäsenistä. Vapautensa ostanut ex-orja Vesey hirtettiin vuonna 1822 salaliiton organisoimisesta. Vesey oli, yhdessä satojen orjien ja vapaiden mustien kanssa, suunitellut hyökkäystä kaupungin asevarikkoon, afroamerikkalaisten aseistamista ja orjuuden vastaisen sodan aloittamista koko alueella.

Seurakunta näytteli myös tärkeää roolia Toisen maailmansodan jälkeisessä kansalaisoikeusliikkeessä. Charlestonin kaupungissa kirkko oli liki yhtä ikonisessa asemassa kuin Martin Luther Kingin Ebenezer Baptist Church Atlantassa.

”Kukaan ei vielä tiedä, josko sillä on merkitystä, että ampuminen tapahtui juuri tässä kirkossa, mutta en olisi yllättynyt jos näin on.”