Bull Runin taistelu: tragedian ensimmäinen näytös

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Tänään on kulunut 150 vuotta Yhdysvaltain sisällissodan ensimmäisestä suuresta taistelusta. Ensimmäinen Bull Runin taistelu oli Etelän voitto, mutta ihmiskunnan tappio.

Etelän osavaltiot olivat vuoronperään julistautuneet itsenäisiksi talvella 1860-1861. Abraham Lincolnin valinta presidentiksi oli vakuuttanut Etelän johtajat, että orjuuden tulevaisuus liittovaltiossa oli vaarassa. Etelän osavaltioiden luoma uusi valtio, Confederate States of America, CSA, ilmoitti olevansa itsenäinen liittovaltio, ja vannoi puolustavansa aluettaan Yhdysvaltoja eli Pohjoista vastaan.

Pohjoisen osavaltiot pitivät CSA:ta maanpetturuutena, ja pohjoiset orjuuden vastustajat uskoivat sodan olevan erinomainen keino tuhota vihaamansa instituutio. Molemmat osapuolet olivat varmoja voitostaan ja uskoivat sodan kestävän pari-kolme kuukautta.

Ensimmäinen Bull Runin taistelu muutti kaiken. Aikaisin aamulla Yhdysvaltain armeijakunta jätti Washington, D.C.n, ja aloitti marssin kohti CSA:n pääkaupunki Richmondia. He uskoivat kykenevänsä valtaamaan kaupungin nopeasti ja iskemään niitin koko sotaan heti kättelyssä.

Kenraali Irvin McDowellin johtamat Yhdysvaltain joukot olivat kokemattomia ja huonosti koulutettuja. Etelän joukot, kenraalien Pierre G. T. Beuregardin ja Joseph E. Johnstonin johdolla, pysäyttivät Yhdysvaltain etenemisen, ja taitavalla vastahyökkäyksellä puskivat Pohjoisen armeijan kaaokseen. Yhdysvaltain suunnittelema helppo marssi Etelän pääkaupunkiin kääntyi paniikinomaiseksi paoksi takaisin Washingtoniin.

Muutama tunti taistelun jälkeen Pohjoinen pelkäsi, että Etelä saattaa nyt marssia jopa Washingtoniin. Läpi illan junat toivat täydennyksiä Philadelphiasta ja Baltimoresta, ja Washingtonin keskusta muuttui valtavaksi sotilasleiriksi.

Presidentti Lincoln katsoi leirinuotioiden valaisemaa öistä Washingtonia Valkoisen talon ikkunasta. Päivän saldo oli kokonaisuudessaan 847 kuollutta ja noin 2600 haavoittunutta, ja lisäksi yli tuhat Pohjoisen sotilasta oli joko kateissa tai jäänyt sotavangiksi. Puheet lyhyestä ja helposta sodasta oli syytä unohtaa. Lincoln ja kenraalit palasivat strategiapöydän ääreen

Sota tuli kestämään miltei neljä vuotta, vaatien liki 700000 kuolonuhria. Pohjoinen voitti paremman teollisuutensa ja mittavamman väestöpohjansa ansiosta. Orjuus kaatui ja Yhdysvallat pysyi kasassa. Yhdysvallat voitti sodan mutta hävisi rauhan. Siitä lisää seuraavassa lastussa.

Soundtrack: Julia Ward Howe, The Battle Hymn of the Republic.