Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Budjettivaje ja politiikan realiteetit

Blogit Americana 10.8.2010 17:07
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Eräs politiikan perustotuuksia on, että muita kohtaavat budjettileikkaukset ovat kipeitä mutta tarpeellisia, ja omaan etupiiriin osuvat leikkaukset ovat katastrofaalisia valtion lyhytnäköisyyden monumentteja.

Eräs marraskuun vaaleihin valmistautuvien republikaanien johdonmukaisimpia hyökkäyslinjoja on ollut presidentti Obaman valtavien budjettivajeiden kritiikki. Reput ovat unohtaneet George W. Bushin ennätysmäiset budjettivajeet, ja vaativat nyt Obamaa kiristämään vyötä.

Silti, Obaman säästöyritykset ovat kohdanneet ankaraa kritiikkiä sekä republikaaneilta että leikkauksista kärsivien demokraattien edustajilta.

Kun Obama ilmoitti, että osa terveydenhoidon uudistuksen kustannuksilta maksetaan trimmaamalla vanhuksien medicare-ohjelmaa, republikaanit kiljuivat kurkku suorana mummon sosialisoidun terveydenhoidon puolesta. Kun Obama ilmoitti lopettavansa F-22 hävittäjän rahoituksen, republikaanit vaativat lisämiljardeja hävittäjälle hetinyt!

Nyt puolustusministeri Robert Gates on ilmoittanut saneeraavansa Pentagonin massiivista byrokratiaa ja säästävänsä sen avulla miljardeja dollareita veronmaksajien rahoja. Republikaanien sekä leikkauksista kärsivien demokraattien reaktio on ollut odotettu.

Jossain välissä amerikkalaisten on pakko käydä aikuinen keskustelu budjettivajeesta, palvelujen leikkaamisesta, sekä verojen nostamisesta, mutta en pidättäisi henkeäni sitä odotellessa. Perusteluksi tarjoan tätä edustajainhuoneen republikaanien kurinpitäjä Eric Cantorin haastattelua. Huomatkaa miehen kyvyttömyys vastata kysymykseen, että mitä menoja hän leikkaisi vajeen trimmaamiseksi.

Soundtrack: Queen, I Want It All.