Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Budjettivaje ja politiikan realiteetit

Marko Maunula
Blogit Americana 10.8.2010 17:07

Eräs politiikan perustotuuksia on, että muita kohtaavat budjettileikkaukset ovat kipeitä mutta tarpeellisia, ja omaan etupiiriin osuvat leikkaukset ovat katastrofaalisia valtion lyhytnäköisyyden monumentteja.

Eräs marraskuun vaaleihin valmistautuvien republikaanien johdonmukaisimpia hyökkäyslinjoja on ollut presidentti Obaman valtavien budjettivajeiden kritiikki. Reput ovat unohtaneet George W. Bushin ennätysmäiset budjettivajeet, ja vaativat nyt Obamaa kiristämään vyötä.

Silti, Obaman säästöyritykset ovat kohdanneet ankaraa kritiikkiä sekä republikaaneilta että leikkauksista kärsivien demokraattien edustajilta.

Kun Obama ilmoitti, että osa terveydenhoidon uudistuksen kustannuksilta maksetaan trimmaamalla vanhuksien medicare-ohjelmaa, republikaanit kiljuivat kurkku suorana mummon sosialisoidun terveydenhoidon puolesta. Kun Obama ilmoitti lopettavansa F-22 hävittäjän rahoituksen, republikaanit vaativat lisämiljardeja hävittäjälle hetinyt!

Nyt puolustusministeri Robert Gates on ilmoittanut saneeraavansa Pentagonin massiivista byrokratiaa ja säästävänsä sen avulla miljardeja dollareita veronmaksajien rahoja. Republikaanien sekä leikkauksista kärsivien demokraattien reaktio on ollut odotettu.

Jossain välissä amerikkalaisten on pakko käydä aikuinen keskustelu budjettivajeesta, palvelujen leikkaamisesta, sekä verojen nostamisesta, mutta en pidättäisi henkeäni sitä odotellessa. Perusteluksi tarjoan tätä edustajainhuoneen republikaanien kurinpitäjä Eric Cantorin haastattelua. Huomatkaa miehen kyvyttömyys vastata kysymykseen, että mitä menoja hän leikkaisi vajeen trimmaamiseksi.

Soundtrack: Queen, I Want It All.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Terveydenhoidon uudistuksenhan piti olla silkkaa säästöä ja parempia palveluita kaikille ,jonka ainoa este oli ollut pahat republikaanit. Onko nobama suunnitellut potkivansa mummoja uudistuksen rahoitukseen?Paha paha!

Budjettivajeesta puhuttaessa meidän suomalaisten olisi syytä olla huolissamme omasta budjettivajeestamme ja politiikkojemme käsittämättömästä kyvystä syytää rahaa kankkulan kaivoon kuten esim. ilmaisten lentojen tarjoamisesta somaleille, joiden kritiikittä sallitaan tulla maahamme. Tähänasti olen pitänyt maahanmuuttopolitiikkaa sivuasiana, mutta nyt en voi muuta kuin halveksia Astrid Thorsin kyvyttö-myyttä ja välinpitämättömyyttä maahanmuuttopolitiikan hoitamisessa.Toinen kankkulan kaivo jonne vero-eurojamme heitetään näyttää olevan itärajantakaiset ns. yhteistyöprojektit, joiden lopettamiseen ei politiikkojemme rohkeus näytä riittävän. Taitaa olla niin, että ensi kevään vaalien jälkeen voi puoluekarttamme olla…. niin minkälainen se voisikaan olla?