Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Brett Kavanaugh istuu nyt korkeimmassa oikeudessa – Liberaalien hysteria läikkyi taas yli

Blogit Americana 8.10.2018 09:16
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Viikkojen väännön jälkeen senaatti vahvisti Brett Kavanaughin nimityksen Korkeimpaan oikeuteen. Kavanaugh on nyt elinikäisessä virassa, eivätkä demokraatit voi sille enää yhtään mitään.

Ahdistelusyytökset ja kiistat Kavanaughin juomatavoista ovat nyt liki merkityksettömiä, vaikka ne luonnollisesti edelleen jakavat mielipiteitä. Yhdysvaltain poliittinen kahtiajako on saanut jälleen uuden merkkipylvään.

Tärkein kysymys lienee tällä hetkellä kuitenkin se, mitä Kavanaughin astuminen virkaansa tarkoittaa Yhdysvaltojen poliittisen lähitulevaisuuden kannalta?

Edelleen voi pohtia myös sitä, miksi republikaanit halusivat virkaan juuri Kavanaughin, joka selvästi oli poliittisesti tulenarka, henkilöhistorialtaan kyseenalainen ja kiistanalainen persoonallisuus?

 

Korkeimmassa oikeudessa istuu nyt viisi vankan konservatiivista tuomaria sekä neljä liberaalia. Kavanaughin edeltäjä, Anthony M. Kennedy, oli Ronald Reaganin nimittämä maltillinen konservatiivi, joka usein toimi KO:n vaa’ankielenä. Kavanaugh tuskin ottaa samaa roolia.