Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Brett Kavanaugh istuu nyt korkeimmassa oikeudessa – Liberaalien hysteria läikkyi taas yli

Blogit Americana 8.10.2018 09:16
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Viikkojen väännön jälkeen senaatti vahvisti Brett Kavanaughin nimityksen Korkeimpaan oikeuteen. Kavanaugh on nyt elinikäisessä virassa, eivätkä demokraatit voi sille enää yhtään mitään.

Ahdistelusyytökset ja kiistat Kavanaughin juomatavoista ovat nyt liki merkityksettömiä, vaikka ne luonnollisesti edelleen jakavat mielipiteitä. Yhdysvaltain poliittinen kahtiajako on saanut jälleen uuden merkkipylvään.

Tärkein kysymys lienee tällä hetkellä kuitenkin se, mitä Kavanaughin astuminen virkaansa tarkoittaa Yhdysvaltojen poliittisen lähitulevaisuuden kannalta?

Edelleen voi pohtia myös sitä, miksi republikaanit halusivat virkaan juuri Kavanaughin, joka selvästi oli poliittisesti tulenarka, henkilöhistorialtaan kyseenalainen ja kiistanalainen persoonallisuus?

 

Korkeimmassa oikeudessa istuu nyt viisi vankan konservatiivista tuomaria sekä neljä liberaalia. Kavanaughin edeltäjä, Anthony M. Kennedy, oli Ronald Reaganin nimittämä maltillinen konservatiivi, joka usein toimi KO:n vaa’ankielenä. Kavanaugh tuskin ottaa samaa roolia.

Kun puhutaan ympäristökysymyksistä, yritysten ja yksilöiden oikeuksista, tai liittovaltion ja osavaltioiden välisten roolien tulkinnata, Kavanaugh todennäköisesti saa republikaanit taputtamaan toistuvasti seuraavien vuosikymmenten aikana.

Mutta aborttioikeus tai homoliitot ovat tuskin vaarassa, kuten monet protestoijat varoittivat. Liberaalien hysteria on paikoitellen lyönyt jälleen yli.

Jos korkein oikeus yrittää kääntää näiltä osin kelloja taaksepäin, se johtaisi loppujenkin maltillisten ja libertaarien valtavaan joukkopakoon republikaanisesta puolueesta sekä historialliseen demokraattien vaalivoittojen sarjaan.

 

Mutta miksi republikaanit seisoivat niin vankasti Kavanaughin takana? Miksi he eivät valinneet jotakuta toista konservatiivista ehdokasta, varsinkin kun syytökset ja epäilyt miehen historiasta nousivat julkisiksi?

Ensiksikin, monet republikaanit vilpittömästi uskoivat Kavanaughin syyttömyyteen.

Metoo-liikettä vierastaneet ja pelänneet miehet (ja jotkut naiset) ovat tulkinneet metoon olevan miesten vastaista hysteriaa. He nyökyttelivät presidentti Donald Trumpille, joka varoitti nykypäivän olevan vaarallista aikaa nuorille miehille. Heidän maailmassaan monet miehet ovat massapsykoosin ja valheellisten syytösten uhreja.

Toisekseen, Kavanaugh on vankka konservatiivi. Hän hankki kannuksensa Bill Clintonia tutkineessa Starr-komissiossa ja työskenteli myöhemmin George W. Bushin hallinnossa. Republikaaneilla on syytä olettaa, että Kavanaugh on vankempi konservatiivinen ääni korkeimmassa oikeudessa kuin vaikkapa John Roberts tai Neil Gorsuch.

Lopuksi, Kavanaughin valinta antoi republikaaneille tilaisuuden heiluttaa keskisormea liberaaleille.

Amerikkalainen politiikka vuonna 2018 on, presidenttiä myöden, paikoitellen kutistunut pikkusieluisten hiekkalaatikoksi, jossa vastustajille kuittailu on poliittinen voitto itsessään. Republikaaninen kenttä on innoissaan, kun protestoivat liberaalit itkevät voimattomina kongressin edessä.

 

Kavanaughin valinta on antanut republikaaneille uutta virtaa: demokraatit olivat energisia jo aikaisemmin. Demokraattien voitto marraskuun vaaleissa näyttää hieman aikaisempaa epätodennäköisemmältä – tai ainakin pienemmältä.

 

Soundtrack: Gruff Rhys, Limited Edition Heart.