Breivik, McVeigh, Kaczynski ja hulluuden veteen piirretyt rajat

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Fanaattinen ja murhanhimoinen hulluus on usein globaalia. Anders Behring Breivik ja Oklahoman pommimies Timothy McVeigh ovat kuin kaksi ideologista hihhuli-marjaa.

McVeighin ideat heijastivat fanaattisen ”kristillisen” uskonlahkon, Christian Identity -liikkeen, esoteerisiä teorioita ja uskomuksia valkoisen eurooppalaisen rodun ylivertaisuudesta. Breivik kanavoi myös hulluutensa uskonnolliseen kaapuun puhuen globaalista maailmasta uuden uskonnollisen sodan ja ristiretken aikakautena.

Sekä McVeigh että Breivik räjäyttivät valtion virastotalot. Molemmat uskoivat tekojensa olevan suuren kansannousun ja mullistuksen alkusoitto. He pitivät itseään uuden tietoisuuden airuina, modernin liberalismin vastaisen kampanjan Johannes kastajina.

Molempien teot olivat paitsi eettisesti mahdottomia puolustaa, myös loogisesti täysin järjettömiä. McVeigh halusi tuhota liittovaltion, eli hän pommitti pienvirkamiesten täyttämää, vähemmän merkittävää virastotaloa. Breivik vihasi siirtolaisia, multikulturalismia, feminismiä ja muslimeja, ja siksi hän tappoi… norjalaisia teini-ikäisiä?

Breivik kopioi suuret osat manifestiaan vasemmistolaishihhuli Ted Kaczynskiltä osoittaen että fanaattinen idiotismi liikkuu suvereenisti ideologisten aitojen yli, kaikista juhlallisista ideologisen purismin vakuutteluista huolimatta.

Hakkeriryhmä Anonymous on ehdottanut, että sen jäsenten pitäsi ryhtyä leikkimään Breivikin manifestin kanssa ja tehdä massamurhaajasta sekä hänen ideoistaan siten naurettava ja pateettinen hahmo. Tämä lienee paras keino kritisoida Breivikin hulluutta. Jos otat fanaatikot vakavasti ja väittelet heidän kanssaan, he näkevät tämän huomion heidän ideoidensa legitimointina.

Soundtrack: Pink Floyd, Wish You Were Here.