Bostonin tragedia ja median ylilyönti

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Viime joulukuussa Adam Lanza tappoi ampumalla 28 ihmistä, joista 20 oli pikkulapsia. Eilen Bostonissa räjähti pommi, joka on tappanut tähän mennessä kolme ihmistä.

Välittömästi Sandy Hookin jälkeen aseoikeuden kannattajat kehoittivat amerikkalaisia maltillisuuteen. Aika ei ollut kypsä asekeskusteluun, kansakunnan piti ensin rauhoittua, tapahtumat piti asettaa laajempaan perspektiiviin.

Bostonin pommin suhteen maltti ei ole valttia. Fox Newsin toimittajat vertailevat tapahtumaa syyskuun 11. päivän iskuihin ja spekuloivat huhuilla joiden mukaan tekijä olisi ollut nuori Saudi Arabian kansalainen. Vasemman laidan kommentaattoreista Chris Matthews pohdiskeli, josko pommilla olisi jotain tekemistä sen kanssa, että Yhdysvalloissa oli eilen veropäivä. CNN on täydessä Bostonin kuumeessa. Kanavat ovat tuskin havainnoineet muita uutisia liki vuorokauteen.

Sitten Sandy Hookin tragedian, liki 3500 amerikkalaista on kuollut luoteihin. Lukemaan mahtuu myös joukkomurhia, kuten viisi kuolonuhria vaatinut ammuskelu New Mexicossa ja nelja tappanut ammuskelu New Yorkin osavaltiossa. Nämä tragediat hädin tuskin ylittivät kansallisen uutiskynnyksen.

Bostonin pommi-isku on järjenvastainen ja hirvittävä teko. Uhrit ansaitsevat kaiken sympatiamme. Syylliset on otettava kiinni ja rangaistava. Silti, median olisi hyvä harkita jonkin sortin perspektiiviä. Kommentoijien tarjoama sekoitus spekulaatioita, pelon ruokkimista ja uhoa ei palvele ketään. Pahimmillaan se ainoastaan ruokkii todellisuuspakoisia hihhuleita, jotka käyttävät median huomiota todistuskappaleena omille houruisille teorioilleen.

Soundtrack: Hiljainen hetki Bostonin uhrien muistolle.