Bonuksia pölkkypäille

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Onko ahneuden ja puusilmäisyyden rajat löydetty? Pitkän painostuksen ja häpeällisen julkisuuden jälkeen vakuutusjättiläinen AIG ilmoitti leikkaavansa firman johdon bonuksia.

AIG oli yksi finanssikriisin arkkitehdeistä, päättömien spekulointien vakuuttaja, jonka lonkerot ulottuvat ympäri maailman rahamarkkinoita. Firman päästäminen konkurssiin ravistelisi maailman finanssimarkkinoita liian rajusti, presidentti Obaman hallinto uskoo. Tähän mennessä firma on saanut ainakin 170 miljardia dollaria veronmaksajien rahoja.

Osa rahoista on mennyt outoon osoitteeseen. Vuodenvaihteessa AIG ilmoitti aikomuksistaan maksaa noin miljardi dollaria bonuksina yms. rahasiirtoina yrityksen johdolle.

Maan vajotessa yhä syvempään lamaan kansakunta ei, yllättäen, sulattanut kyvyttömien pomojen palkitsemista veronmaksajien rahoilla. Politiikkojen ja kadunmiesten reaktiot vaihtelivat raivon ja epäuskon välillä. AIG oli puolestaan yllättynyt reaktioista; sen mukaan palkkiot olivat tarpeellisia hyvien tekijöiden pitämiseksi talossa.

Vasta kuukausien ankaran kritiikin jälkeen AIG on vihdoin ymmärtänyt bonusten olevan huonoa julkisuutta. Firma ilmoitti leikkaavansa suunnitelmiaan vähintään 30 prosenttia. Tänä vuonna firma silti maksaa bonuksina noin 165 miljoonaa dollaria.

Tapaus on erinomainen esimerkki Wall Streetin vieraantumisesta amerikkalaisesta todellisuudesta. Ehkä koko kriisin meta-selitys löytyy amerikkalaisen finanssimarkkinoiden heikentyvästä siteestä todellisuuden kanssa?

Firmojen pyöreäsilmäinen ihmetys, kun kansalaiset ilmaisevat suuttumusta onnettomien tunareiden avokätisestä palkitsemisesta, on ollut kiehtovaa katsottavaa. Wall Streetin kyvyttömyys häpeään, sen johtajien usko omaan osaamiseensa ja pohjaton ahneus romahduksen jälkeenkin ovat vahvoja todistuskappaleita ihmisten kyvystä tulkita ympäröivää todellisuutta täysin mielensä mukaan.

Talouskriisin jälkiselvitys ei juuri kiinnosta allekirjoittanutta. Tie lamaan on melko selvä jo nykypäivänkin vinkkelistä. Mutta lauma psykologeja voisi tuottaa tämän päivän Wall Streetistä mielenkiintoisen tutkimuksen.

Soundtrack: Pink Floyd, Interstellar Overdrive