Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Bill Clinton: laillistakaa homoliitot

Marko Maunula
Blogit Americana 8.3.2013 14:02

Bill Clinton on kääntänyt kelkkansa homoliittojen suhteen.

Vuonna 1996 presidentti Clinton allekirjoitti lain, joka määritteli avioliiton miehen ja naisen välisenä instituutiona. Vakava keskustelu homoliitoista oli juuri alkanut, ja Clinton, poliittisesti erittäin herkkänenäisenä miehenä, asettui puolustamaan silloin suosittua perinteistä käsitystä perheestä.

Eilinen Washington Post julkaisi Clintonin mielipidekirjoituksen, jossa hän sanoi vuoden 1996 Defense of Marriage Actin olevan perustuslain vastainen. Clinton toivoi, että Korkein oikeus näkisi asian samoin.

Clintonin poliittinen nenä on edelleen timmissä. Amerikkalaiset ovat muuttaneet käsitystään homoliitoista hätkähdyttävän nopeasti. 1990-luvulla ajatus homojen avio-oikeudesta tuntui mahdottomalta jopa monille aktivisteille. Tänään homoliittojen vastustajat ovat mielipidetiedusteluiden perusteella vähemmistössä.

Homoliittojen vastustus elää vankkana ainoastaan evankelisten kristittyjen, yli 65-vuotiaiden sekä kouluttamattomien amerikkalaisten parissa. Jopa maan katolisten enemmistö suosii homoliittoja suhdeluvuin 54-38, kirkkonsa virallisesta kannasta huolimatta.

Clintonin takinkäännössä lienee kyse sekä normaalista mielipiteiden kehittymisestä että poliittisesta strategiasta. Nykykehityksen valossa homoliittojen vastustaja voi tuskin voittaa seuraavia presidentinvaaleja. Vuoden 2016 kokelaiden puolisoidenkin kannattaa ottaa trendit huomioon….

Soundtrack: Judas Priest, Breaking the Law.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Ajan henki on nyt homoliittomyönteinen. Ei sinänsä mitään pahaa sen suhteen, siitä vaan. Oikeuksien kun tulee olla kaikille samat. Hieman tosin ärsyttää tämä homoliittokysymyksen ylikorostaminen, kun se tuntuu peittävän monia varsin tärkeämpiä yhteiskunnallisia ja taloudellisia kysymyksiä. Median kiinnostuksenkohteet kun eivät usein vastaa niitä todellisia yhteiskunnallisia ongelmia. Tarkoitan lähinnä taloutta.

Homoliitot ovat silti pienryhmää koskeva asia, vaikka sillä onkin suurempi periaatteellinen merkitys. Ikävää, jos poliittinen huomio kohdistuu poliittisesti seksikkäisiin aiheisiin jättäen taka-alalle tärkeämmät asiat.

Minäkin ajattelin aikaisemmin, että olisihan niitä kokonaisuuden kannalta tärkeämpiäkin asioita. Mutta sitten aloin miettiä, että vaikka kovasti toivon maailman muuttuvan vähemmistöille helpommaksi paikaksi elää, kehitys voi kääntyä myös toiseen suuntaan. Siksi vähemmistöjen oikeuksia on edistettävä juuri nyt.

Tärkeämpiäkin asioita… Hohhoijaa…

Jos tältä pohjalta lähdetään arvottamaan yhteiskunnallisia kysymyksiä, niin silloin ei koskaan saataisi aikaa yhtään mitään, sillä aina löytyy asioita jotka ovat jostakin kulmasta tärkeämpiä kuin toiset. Ja millä perusteella tasa-arvoinen avioliittolaki ei olisi tärkeä, sillä runsas julkinen keskustelu asian ympärillä on nimenomaan osoitus siitä, että se on tärkeä.

Suurin osa suomalaisista muuten kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia. Tämä itsessään tekee asiasta tärkeän. Ikävää, jos poliittinen huomio ei meidän demokraattisessa yhteiskunnassamme kohdistu kansan enemmistön tahtoon ja haluihin.

Billy Boy taitaa polttaa sikaria molempiin päihin. Hillary on ehkä tupakkalakossa. Ota nyt sitten selvää näistä suurvaltakuvioista.

Voidaan laillistaa ja ihan miten vain. Mutta AVIOLIITTO se ei ole!

Miksi ei olisi? Sehän olisi vaan helpointa ja loogisinta, että kutsutaan avioliittoa avioliitoksi silloin kun se juridisesti on sellainen.
Nimeämällä seksuaalivähemmistöjen avioliitto joksikin muuksi vain korostaisi heidän liittonsa toisarvoista asemaa heteroihin verrattuna. Ettehän te nyt sellaista halua.