Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Biljoonan dollarin kolikko

Marko Maunula
Blogit Americana 11.1.2013 18:23

Velkakaton nosto tulee ajankohtaiseksi maaliskuussa. Voiko presidentti Obama torjua poliittisen kriisin painamalla yhden biljoonan dollarin platinakolikon?

Amerikkalaisessa vallan kolmijako-systeemissä Kongressi hallitsee viime kädeessä valtakunnan kukkaroa. Kongressi päättää valtaosin valtion tuloista ja menoista, hyväksyen verolainsäädännön sekä päättäen julkisten menojen kohteista ja niille annettavista rahasummista. Jos valtiolla ei ole rahaa kaikkien kulusitoumusten maksamiseksi, valtiovarainministeriö joutuu lainaamaan puuttuvan osion.

Viimeiset kolme vuosikymmentä Yhdysvallat on osittain rahoittanut toimensa velkarahalla. Presidentti Ronald Reaganin aikakaudella Yhdysvallat leikkasi verotusta huomattavasti, mutta nosti samalla rajusti mm. puolustusvoimien määrärahoja. Budjetin tasapainottaminen ei onnistunut, ja valtiovarainministeriön oli pakko lainata valtavia summia rahaa.

Sama velaksi eläminen on jatkunut siitä saakka, lukuunottamatta jaksoa presidentti Bill Clintonin valtakauden loppusuoralla, kun Yhdysvallat nautti tilapäisistä budjettiylijäämistä. Nämä ylijäämät katosivat, kun presidentti George W. Bush sekä Kongressi laskivat rajusti verotusta sekä polttivat miljardeja Irakin ja Afganistanin sodissa.

Presidentti Obaman aikana valtion velkaantuminen on kiihtynyt entisestään. Sitkeät talousvaikeudet ovat laskeneet valtion verotuloja, Obama ja Kongressi eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen valtion sosiaalimenojen reformista, ja talouden stimulointiyritykset ovat aiheuttaneet valtiolle lisäkustannuksia.

Kun George W. Bush isännöi Valkoista taloa, velkaantuminen ei vaivannut Kongressin republikaaneja. He kannattivat Bushin sotia sekä veroleikkauksia, sekä jopa äänestivät mittavien sosiaalimenojen lisäysten (Medicare Part D) puolesta. Nyt, Obaman valtakaudella, Republikaanit ovat löytäneet sisäiset taloushaukkansa.

Kongressilla on valta päättää valtion velkakatosta. Vanha velkakatto tulee vastaan maaliskuussa, ja Kongressi joutuu nyt päättämään josko se antaa valtiovarainministeriölle luvan lainata lisää rahaa. Kyse on Yhdysvaltain jo hyväksymien maksusitoumusten kunnioittamisesta. Kongressin kieltäytyminen velkakaton nostosta johtaisi todennäköisesti Yhdysvaltain luottoluokituksen laskuun sekä kriisiin kansainvälisillä finanssimarkkinoilla.

Kongressin republikaanit ovat luvanneet käyttää valta-asemaansa merkittävien kululeikkausten tinkaamiseksi presidentti Obamalta. Istuva presidentti puolestaan sanoi vaalikampanjan aikana, että hän ei suostu tasapainottamaan budjettia köyhimpien amerikkalaisten kustannuksella. Edessä on tiukka vääntö ja pokeripeli korkein panoksin.

Viime päivinä on keskusteluun ilmennyt yllättävä ja epäsovinnainen ratkaisuehdotus: biljoonan dollarin platinakolikko.

Amerikkalaisessa lainsäädännössä on porsaanreikä, joka antaa valtiovarainministerille oikeuden painaa haluamansa määrän platinakolikkoja. Ministeri saa myös päättää kolikoiden nimellisestä arvosta. Alunperin laki on tarkoitettu keräilijöille suunnattujen muistoesine-kolikkojen painamiseksi, mutta laki on kirjoitettu niin löysästi, että biljoonan dollarin kolikko olisi täysin laillinen.

Ehdotuksen mukaisesti ministeriö painaisi yhden biljoonan dollarin kolikon, ja keskuspankki Fed pistäisi sen välittömästi holveihinsa. Tämän jälkeen valtio pystyisi, kolikon arvoa vastaan, hoitamaan maksusitoumuksensa entiseen malliin.

Veto olisi epäsovinnainen ja antaisi huonon viestin maailmalle Yhdysvaltain kyvyttömyydestä neuvottelusopimuksiin sekä aikuiseen ja vastuuntuntoiseen politiikkaan. Toisaalta, neuvotteluhalvaus Kongressissa lähettäisi markkinoille ja maailmalle täysin saman viestin.

Tietovuoto biljoonan dollarin kolikosta lienee Obaman leirin strateginen avaus, jolla se pyrkii heikentämään republikaanien kättä orastavissa neuvotteluissa. He vastasivat republikaanien poliittiseen uhoon omalla pelotteellaan. Obaman, Kongressin, Yhdysvaltojen ja koko maailman etujen nimissä olisi toivottavaa, että hihhulikortit pysyisivät pakassa, ja osapuolet päätyisivät tylsän tasapainoiseen neuvotteluratkaisuun.

Soundtrack: Kenny Rogers, Gambler.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Vino pinkka biljoonan? (jenkkibiljoona=euromiljardi) platinakolikoita FED:in holviin ”vakuudeksi”, ja hulvaton meno jatkuu taas.

No ei kai se varmaan ihan niin yksinkertaista ole, mutta toisaalta onhan sitä leikkirahalla pelleilyä jatkunut jo sata vuotta (FED perustettu 1913), ja sinä aikana on dollari menettänyt vaivaiset n. 98% alkuperäisarvostaan.
Suorastaan järkyttävää seurata miten USA:n talous murenee silmissä. Ihan senkin takia, että se murentaa samalla koko läntisen maailmantalouden, jolloin eurokin menee saman pesuveden mukana tunkiolle, ja käytännössä koko ns länsimainen elintaso.

Ehkä on jo aikakin?

Hyvä A.B.: kyse on biljoonan dollarin (one trillion dollars) kolikosta. Isot numerot menevat helposti suomessa ja englannissa sekaisin, mutta tässä tapauksessa puhutaan todellakin biljoonan dollarin lantista.

Sori, kyseessä on siis (oikeasti) biljoonan dollarin kolikko/kolikoita (kannatta samalla painaa muutama ylimääräinen pahan päivän varalle), USD 1 000 000 000 000.

Ei mikään pikkuraha.

Meni päällekkäin, sori. En kiireessä tutkinut tarkemmin paksulla printattua.

Eikö Usasta löydy paikallista sailasta tai vartiaista puhumaan totuutta ?

Blogista jäi uupumaan se oleellinen juju: USA on ainoa valtio joka voi aina maksaa kaikki velkansa pois yksinkertaisesti painamalla lisää rahaa, koska sen kaikki velka on USD-määräistä. Mikään muu valtio ei näin voi toimia, koska sen velasta on suurempi tai pienempi osuus myöskin — USD-määräistä!

TPM:ssä on juttu idean alkuperästä:

http://tpmdc.talkingpointsmemo.com/2013/01/the-wild-origins-of-the-trillion-dollar-platinum-coin.php

Väittävät, että idea on peräisin tämän

http://moslereconomics.com/2010/05/14/marshalls-latest/

blogipostauksen kommenteista. Idean esittänyt kommentoija käyttää nimimerkkiä beowulf ja tommosella May 23rd, 2010 at 6:18 pm päivämäärällä löysin ensimmäisen asiaa käsittelevän kommentin. Sen jälkeen kolikosta on enemmänkin juttua.

Aa kappas, Wiredissä on parempi juttu:

http://www.wired.com/business/2013/01/trillion-dollar-coin-inventor/

Ei platinakolikkokaan painamalla synny, kyllä kolikot LYÖDÄÄN.

Mint coins = lyödä kolikoita
Print money = painaa seteleitä

Maunulalle sanakirjan tynkää…