Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Biljoonan dollarin kolikko

Blogit Americana 11.1.2013 18:23
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Velkakaton nosto tulee ajankohtaiseksi maaliskuussa. Voiko presidentti Obama torjua poliittisen kriisin painamalla yhden biljoonan dollarin platinakolikon?

Amerikkalaisessa vallan kolmijako-systeemissä Kongressi hallitsee viime kädeessä valtakunnan kukkaroa. Kongressi päättää valtaosin valtion tuloista ja menoista, hyväksyen verolainsäädännön sekä päättäen julkisten menojen kohteista ja niille annettavista rahasummista. Jos valtiolla ei ole rahaa kaikkien kulusitoumusten maksamiseksi, valtiovarainministeriö joutuu lainaamaan puuttuvan osion.

Viimeiset kolme vuosikymmentä Yhdysvallat on osittain rahoittanut toimensa velkarahalla. Presidentti Ronald Reaganin aikakaudella Yhdysvallat leikkasi verotusta huomattavasti, mutta nosti samalla rajusti mm. puolustusvoimien määrärahoja. Budjetin tasapainottaminen ei onnistunut, ja valtiovarainministeriön oli pakko lainata valtavia summia rahaa.

Sama velaksi eläminen on jatkunut siitä saakka, lukuunottamatta jaksoa presidentti Bill Clintonin valtakauden loppusuoralla, kun Yhdysvallat nautti tilapäisistä budjettiylijäämistä. Nämä ylijäämät katosivat, kun presidentti George W. Bush sekä Kongressi laskivat rajusti verotusta sekä polttivat miljardeja Irakin ja Afganistanin sodissa.

Presidentti Obaman aikana valtion velkaantuminen on kiihtynyt entisestään. Sitkeät talousvaikeudet ovat laskeneet valtion verotuloja, Obama ja Kongressi eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen valtion sosiaalimenojen reformista, ja talouden stimulointiyritykset ovat aiheuttaneet valtiolle lisäkustannuksia.

Kun George W. Bush isännöi Valkoista taloa, velkaantuminen ei vaivannut Kongressin republikaaneja. He kannattivat Bushin sotia sekä veroleikkauksia, sekä jopa äänestivät mittavien sosiaalimenojen lisäysten (Medicare Part D) puolesta. Nyt, Obaman valtakaudella, Republikaanit ovat löytäneet sisäiset taloushaukkansa.

Kongressilla on valta päättää valtion velkakatosta. Vanha velkakatto tulee vastaan maaliskuussa, ja Kongressi joutuu nyt päättämään josko se antaa valtiovarainministeriölle luvan lainata lisää rahaa. Kyse on Yhdysvaltain jo hyväksymien maksusitoumusten kunnioittamisesta. Kongressin kieltäytyminen velkakaton nostosta johtaisi todennäköisesti Yhdysvaltain luottoluokituksen laskuun sekä kriisiin kansainvälisillä finanssimarkkinoilla.

Kongressin republikaanit ovat luvanneet käyttää valta-asemaansa merkittävien kululeikkausten tinkaamiseksi presidentti Obamalta. Istuva presidentti puolestaan sanoi vaalikampanjan aikana, että hän ei suostu tasapainottamaan budjettia köyhimpien amerikkalaisten kustannuksella. Edessä on tiukka vääntö ja pokeripeli korkein panoksin.

Viime päivinä on keskusteluun ilmennyt yllättävä ja epäsovinnainen ratkaisuehdotus: biljoonan dollarin platinakolikko.

Amerikkalaisessa lainsäädännössä on porsaanreikä, joka antaa valtiovarainministerille oikeuden painaa haluamansa määrän platinakolikkoja. Ministeri saa myös päättää kolikoiden nimellisestä arvosta. Alunperin laki on tarkoitettu keräilijöille suunnattujen muistoesine-kolikkojen painamiseksi, mutta laki on kirjoitettu niin löysästi, että biljoonan dollarin kolikko olisi täysin laillinen.

Ehdotuksen mukaisesti ministeriö painaisi yhden biljoonan dollarin kolikon, ja keskuspankki Fed pistäisi sen välittömästi holveihinsa. Tämän jälkeen valtio pystyisi, kolikon arvoa vastaan, hoitamaan maksusitoumuksensa entiseen malliin.

Veto olisi epäsovinnainen ja antaisi huonon viestin maailmalle Yhdysvaltain kyvyttömyydestä neuvottelusopimuksiin sekä aikuiseen ja vastuuntuntoiseen politiikkaan. Toisaalta, neuvotteluhalvaus Kongressissa lähettäisi markkinoille ja maailmalle täysin saman viestin.

Tietovuoto biljoonan dollarin kolikosta lienee Obaman leirin strateginen avaus, jolla se pyrkii heikentämään republikaanien kättä orastavissa neuvotteluissa. He vastasivat republikaanien poliittiseen uhoon omalla pelotteellaan. Obaman, Kongressin, Yhdysvaltojen ja koko maailman etujen nimissä olisi toivottavaa, että hihhulikortit pysyisivät pakassa, ja osapuolet päätyisivät tylsän tasapainoiseen neuvotteluratkaisuun.

Soundtrack: Kenny Rogers, Gambler.