Biden on Yhdysvaltain maltillisten demokraattien viimeinen (ja epävarma) toivo

Maltilliset demokraatit pitävät sormensa ristissä joka kerta, kun Joe Biden avaa suunsa.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Joe Biden pärjäsi syyskuun 12. päivän debatissa melko hyvin, ja hänen gallup-johtonsa on edelleen vakaa. Silti, hänen presidenttiehdokkuutensa ei ole millään muotoa varma juttu.

Verrattuna aikaisempiin koitoksiin, demokraattien presidenttikokelaat pyrkivät esittämään yhteistä rintamaa tuoreimmassa väittelyssä. Yritys hyvä kymmenen, mutta jännitteet maltillisten ja liberaalien välillä eivät ole kadonneet minnekään.

Väittelyyn päässeiden ehdokkaiden vasen-oikea kirjo ulottui Bernie Sandersin doktrinaarisesta sosialismista Amy Klobucharin markkinavetoiseen pragmatismiin.

Vasemmalla laidalla Elizabeth Warren on ajamassa selkeästi Sandersin ohi. Poliittisesti he ovat valtaosin samoilla linjoilla, paukuttaen samaa valtiovetoisen ”single payer” –terveydenhoitomallin rumpua, mutta Warrenin tasavarma ja rauhallinen tyyli on vienyt tukijoita synkkäilmeiseltä huutaja-Sandersilta.

Biden on edelleen puolueen oikean/maltillisen siiven suosikki, ja hän sai väittelyssä tukea Klobucharilta, Pete Buttigiegilta, ja jossain määrin myös Cory Bookerilta. He eivät syty sosialismille, vaan uskovat vanhakantaiseen demokraattiseen kontrolloituun kapitalismiin, liike-elämän ja valtion yhteistyöhön.