Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Bernie Sandersin äänestäjän muotokuva

Marko Maunula
Blogit Americana 11.5.2016 10:58
Bernie Sandersin äänestäjä Joey Freshwater joutuu esiintymään nimimerkin takana. Hän työskentelee pienessä ja umpikonservatiivisessa Etelä-Carolinan yhteisössä, jossa tunnustautuminen Sandersin kannattajaksi saattaa olla urakehityksen kannalta huono idea.   Kerrotko lyhyesti elämäntarinasi? Ole...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Tie helvettiin on kivetty hyvillä aikomuksilla. Moiset “tiedostavat” joyefreswaterit, eli hyvää tarkoittavat “sosiaalisen oikeudenmukaisuuden esitaistelijat” ovat kautta maailman, ajaessaan todellisuudessa itsekkäästi takaa omaa hyvää oloa, joka heillä syntyy oman erinomaisuutensa kokemuksesta, synnyttäneet nykytilan.

Yhdysvalloissa joyefreswaterit ovat toiminnallaan saanut mustat kurjistumaan huonoimpaan asemaan sitten orjuuden lopettamisen. Heidän ansioksi mm mustien 60-luvun 20%:n yksinhuoltajuus on saatu nousemaan 70%:iin kaikkine sen tuhoisine sivuvaikutuksineen. Heidän ansiostaan yhteiskunnallinen keskustelu on täyttynyt tabuista, jossa asioita ei voida katsoa asioina, vaan poliittisen korrektiuden takia seikkailemme tabujen viidakossa ja olemme pakoitettuja loputtomaan denialismin kierteeseen, jossa aiempien idiottimaisten päätösten idiottomaisia seurauksia korjataan uusilla tollouksilla.

Mutta ei hätää, me ja maailma on täynnä joyefreswatereita, jotka “tiedostaen taistelevat yhteiskunnallisia epäkohtia vastaan”. Kovin hiljaista vain tuppaa olemaan, kun asiat tyypilliseen hurmahenkiseen tapaan sitten menevät päin helvettiä. Hyvä esimerkki on Etelä-Afrikka, joka kaikkien hyvien ihmisten hulabaloon ansioista “vapautettiin”. No ihmiset ovat Etelä-Afrikassa vapautettu keskimäärin kuolemaan 9 vuotta aiemmin kuin apartheiden aikaan. Heiltä on vapautettu yli 40% tuloista. Heidät on vapautettu kunnollisesta sähkönjakelusta. Alle 9-vuotiaat lapset ovat vapautettu kokemaan yli 30% raiskauksista, joita tehdään suhteellisesti eniten maailmassa Etelä-Afrikassa, joista raiskauksista osa kohdistuu vastasyntyneisiin.

Mutta turha ilmeisesti odottaa uutta “Meillä on Unelma Etelä-Afrikasta”- tapaamista torille tai stadionille, jossa Li Anderssonit, Bonot ja pari muuta tolloa, mutta hyvää tarkoittavaa rock-tähtöstä osoittaisi maamme joeyfreswatereiden kera innostusta Etelä-Afrikan menestystarinalle.

Mikä ihmetyttää, on se, että niin monella joyefreswaterilla on niin suuret luulot itsestään, omista taidoistaan ja ymmärryksestä että he luulevat kaiken paranevan, kun vain heidän puumerkki ja johdatus löytyy asiasta kuin asiasta.

Freshwater on kyllä tyypillinen Sandersin kannattaja. Samat utopiathan hänkin nostaa esiin. Ei sanaakaan ulko-ja turvallisuuspolitikasta. Ei Sanderskaan niistä mitään puhu.

Vielä on käsittelemättä varapresidenttiehdokkaat, joilla on kyllä merkitystä. Kahdeksan vuotta sitten McCain hävisi paitsi ikänsä niin onnettoman varapresidenttivalinnan (Palin) vuoksi.

Sandersilla on sama ikäongelma mutta hän on joskus vihjannut valitsevansa Massachusettsin senaattori Elizabeth Warrenin.

Hän onkin kova ehdokas, konkurssi-ja kuluttajasuojaexpertti, parin valiokunnan puheenjohtaja ja Harvardin käynyt lakinainen. Hänelläkin oli nolo seikka menneisyydessä kun hän oli johonkin hakupaperiin pannut kuuluvansa alkuperäiskansakiintiöön sillä perusteella että joku kaukainen esi-äiti olisi cherokee -intiaani. Todistamatta se jäi mutta valittiin silti.
Hillaryllekin hän kelpaisi ja ehkä jopa Sanderskin.

Trumpilla on varapresidentti vielä hakusessa. Tyrkyllä oleva Chris Christie ei ilmeisesti kelpaa. Muut luopuneet ehdokkaat eivät edes tue Trumpia. Selvä ongelma.

Sitten on vielä puolisot, joilla on myös merkitystä. Bill Clinton ja Melania Trump ovat jo saaneet osansa likapyykistä.

Sellainen odottaa Sandersin vaimo Jane O´Mearaakin kun hänen Burlingtonin Collegen rehtorina junailemia tonttikauppoja katolisen seurakunnan kanssa ruoditaan oikeudessa. Hänen Woodstock-hippitaustansa innostaa nuoria mutta tuskin konservatiivisempaa väkeä.
Sanders jatkaa vain itsepäisyyttään kun rahankeruukin on vielä voimissaan. Neljä vuotta sitten Hillarylla oli Obamaa vastaan enemmän ääniä kuin Sandersilla nyt mutta hän luovutti silti.

Kuten Obama sanoi:

”hyvää oloa, joka heillä syntyy oman erinomaisuutensa kokemuksesta, synnyttäneet nykytilan” Onko väärin kokea hyvää oloa siitä, jos kokee tekevänsä hyvää?