Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Bernie Sanders: antikapitalistien ja pilvenpolttajien profeetta

Marko Maunula
Blogit Americana 15.10.2015 15:22
Nuoret amerikkalaiset pitävät vanhoista, valkoisista, tosikoista populisteista, jotka kannattavat laillista kannabista. Toissapäiväinen demokraattinen debatti ei opettanut meille paljoakaan uutta. Hillary Clinton on selkeä kärkikandidaatti ja taitava väittelijä. Lincoln Chafee, Martin O’Malley ja Ji...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Vermont on pohjoismaisen oloinen pieni, maalaismainen osavaltio Kanadan rajoilta. Minä muistan Burlingtonista juuri pormestari Bernie Sandersin, jääkiekkokaukalon, innokkaan kansalliskaartin ja tanssipaikkoina pidetyt katetut sillat.

Tämä 74-vuotias juutalainen on erikoinen kaveri. Vastusti edustajana ja sittemmin senaattorina kaikkia USA:n käymiä sotia, sosialisti ym.
Siksi olikin hämmästyttävää että hän äänesti asekontrollin parantavaa lakia (Brady bill) vastaan. Populisti sitten kuitenkin koska vermontilaiset ovat aseihmisiä.
Hän on hyvä sparraaja H Clintonille mutta mahdollisuudet presidenttiehdokkaaksi ovat olemattomt. vaikka sai väittelyn jälkeen enemmän tykkäyksiä kuin Hillary.

Vaikea olla eri mieltä mistään Sandersin isoista linjauksista. Ilmastonmuutos on aikamme suurin haaste, liioittelematta elämän ja kuoleman kysymys. Wall Streetin kuprutehtailijat ansaitsevat myös saamansa täyslaidalliset.

Bernien viesti näyttäisikin purevan tavalliseen ihmiseen, yksittäisten kansalaisten tekemien kampanjalahjoitusten määrä rikkonut jo ennätyksiä – aika hyvin ”hampunpolttajilta”?