Bengasi – republikaanien pakkomielle

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Amerikkalaisessa politiikassa pätee muutama lainalaisuus. Ensiksikin demokraatit ovat vellihousuja, jotka vapisevat pelosta republikaanien hyökkäysten edessä. Toinen laki on, että republikaanit ovat aina taipuvaisia puskemaan agendaansa liian pitkälle karkottaen lopulta maltillisen keskitien.

Bengasi-kuulustelut ovat malliesimerkki republikaanien pakkomielteestä. Järkevät strategistit ovat kehottaneet puoluetta lopettamaan tämän hyödyttömän sirkuksen. Mitä kauemmin se jatkuu, sitä useammat amerikkalaiset näkevät, että kyseessä ei ole vilpitön totuuden etsiminen vaan puoluepoliittinen yritys sabotoida Hillary Clintonin presidenttikampanja. Ja se sataa lopulta Hillaryn laariin empatiana ja ääninä.

Silti republikaanit eivät kykene kontrolloimaan vaistojaan. Kuin kissat kevätkiimassa he eivät kykene ajattelemaan mitään muuta kuin senhetkistä pakkomiellettään.

He uskovat vuorenvarmasti, että kunhan vain kaikki amerikkalaiset kuulevat heidän viimeisimmästä pakkomielteestään, he ovat pian samaa mieltä. Hipsterit puhumassa uusimmasta lempibändistään ovat vähemmän rasittavia kuin jankkausvaiheeseen juuttuneet republikaanit.