Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Ben Bernanke – lamantappaja

Blogit Americana 17.12.2009 15:05
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Fed-pomo Ben Bernanke on Time-lehden vuoden henkilö. Titteli ei olisi voinut mennä tärkeämmälle miehelle.

Kun talouskriisi iski viime vuonna, Bernankella sekä muilla Yhdysvaltain talouspolitiikan arkkitehdeillä oli kaksi vaihtoehtoa. He voivat joko luopua kapitalismista, tai pelastaa kapitalismi itseltään.

Totaalisen romahduksen partaalla heiluva finanssisektori, halvaantuneet kiinteistö- ja työmarkkinat, sekä hidastettu paniikki vakuuttivat monet perustavien muutosten välttämättömyydestä. Vasemmisto vaati pankkien kansallistamista sekä paluuta keynesiläiselle 1960-luvulle. Oikeisto istui hiljaa, maailmankuvansa murtumisen synnyttämässä shokissa. Anarkokapitalistit huusivat ajan olevan kypsä Fedin lakkauttamiselle sekä täydelliselle laissez-fairelle.

Bernanke teki mitä viisaat ihmiset tekevät. Hän istui alas, hengitti syvään, keräsi dataa, kieltäytyi kuuntelemasta hysteeristä hälinää, ja mietti. Bernanke päätyi kapitalismin pelastamiseen. Hän pisti rahapainon työskentelemään vuorokauden ympäri, lainasi rahaa avokätisesti, loi tukipaketteja kokonaisille finanssitalouden sektoreille, ja laski ohjauskorkoja dramaattisesti.

Maltilliset ratkaisut ovat kriisien aikaan vaikeaa myytävää. Paniikin massapsykologia vaatii enemmän ja dramaattisempia tekoja. Bernanke on vastaanottanut rajua kritiikkiä niin oikealta kuin vasemmaltakin, sillä työllisyys ei ole osoittanut parantumisen merkkejä, ja finanssisektori on osoittautunut vastuuttomuutensa jakamalla miltei enemmän bonuksia johtajilleen kuin lainoja asiakkailleen.

Bernanken suurin saavutus on ollut romahduksen pysäyttäminen. Ilman Fedin aktiivisia toimia finanssisektori olisi romahtanut viime vuoden loppupuolella. Nyt Valkoisen talon ja Kongressin tehtävä on uudistaa pankkilainsäädäntöä sekä stimuloida työmarkkinoita.

Bernanke-Obama on ollut erinomainen, maltillinen, ja pohjimmiltaan konservatiivinen parivaljakko taloustalkoissa. He ovat yhdessä valaneet pohjaa talouden toipumiselle. Toivottavasti Yhdysvalloilla, ja maailmalla, on nyt malttia toipua ja vaurastua ohjeiden mukaisesti.

Soundtrack: Radiohead, The Tourist.