Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Baseball > pesäpallo

Blogit Americana 11.3.2009 12:57
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Eteläpohojalaaset heimoveljeni todennäköisesti riisuvat kotiseutuoikeuteni sekä muiluttavat minut Nurmossa tavatessaan itärajalle, mutta minun on tunnustettava totuus. Baseball on sata kertaa parempi peli kuin pesäpallo.

Parhaillaan maailman parhaat pelaajat ottavat toisistaan mittaa World Baseball Classic -turnauksessa. Kuusitoista maata Japanista Venezuelaan ja Yhdysvalloista Alankomaihin aloittivat turnauksen viime viikolla. Maailman parhaan baseball-maan titteli ratkeaa 24. maaliskuuta. Suomella ei ole joukkuetta kisoissa. Syytän Tahko Pihkalaa.

Pesäpallo on Pihkalan emämunaus, suomalaisen urheiluhistorian tragedia. Jo sukupolvien ajan joko-joko pallo on varastanut hyviä urheilijoita oikeilta urheilulajeilta. Tylsä, esteettisesti vajavainen, ja perusteellisen sekainen peli on valitettavasti nilkuttanut hengissä jo vuosikymmeniä.

Laji on tavallaan tunnustanut puutteensa rukkaamalla sääntökirjojaan uuteen uskoon tasaisin väliajoin. Itselläni on vaikeuksia ymmärtää lapsena pelaamaani pelin (nuoruuden syntejä, pyydän anteeksi) nykysääntöjä. Samanaikaisesti baseball on säilynyt miltei muuttumattomana reilusti yli vuosisadan.

Baseball on nurmikenttien balettia, jossa lyöjän ja syöttäjän välinen henkinen taistelu tuo peliin hiljaista draamaa. Baseballissa yhdistyvät voima ja nopeus, peliäly ja kärsivällisyys. Zen-mainen jännitys purkautuu välillä muutamaan räjähtävään sekuntiin ja tarkan koreograafisiin suorituksiin. Tavallinen double play on eräs urheilumaailman kauneimpia rutiinisuorituksia.

World Classic -turnauksen aikana baseball juhlii kansainvälisyyttään. Laji ei todellakaan ole pelkkä amerikkalaisten kyläpeli, vaan maailman suosituimpiin kuuluva laji. Se on kansallisurheilua Yhdysvalloissa, Japanissa, Kuubassa, ja monessa muussa Karibian ja Väli-Amerikan maassa. Siirtolaiset, kuten Karibialais-syntyiset hollantilaiset, ovat tuomassa peliä jo jopa Eurooppaan. Major League Baseball on amerikkalaisista ammattilaissarjoista ehdottomasti kansainvälisin.

Tämän vuoden turnaus on tarjonnut jo jymy-yllätyksen. Alankomaat pudotti Dominikaanisen Tasavallan, erään lajin suurmaista. Mestaruus on edelleen auki. Uusiiko Japani mestaruutensa, vai viekö Yhdysvaltain nimekäs joukkue tittelin? Kestääkö Kuuban ja Etelä-Korean vire?

Suomalaiset ovat hankkineet pesäpallon avulla kaikki baseballin perustaidot; lajit ovat pohjimmiltaan samankaltaisia. Baseball tuskin silti syrjäyttää kotoista versiota mutta toivomista ei kukaan ole kieltänyt. Suomi-Taiwan ottelu olisi hauska nähdä. Hauskempi kuin Nurmo-Vimpeli.

Soundtrack: Woodrow Buddy Johnson, Did You See Jackie Robinson Hit That Ball?