Baseball ja hiihto

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Baseball-kausi alkaa tänä viikonloppuna. On synti ja vääryys, ettei kauden avauspäivää ole vielä julistettu kansalliseksi juhlapäiväksi.

Paitsi kiehtova ja todella upea urheilulaji, baseball on erinomainen Yhdysvaltain ja amerikkalaisuuden tutkimisen työkalu. Amerikkalaisen historian tutkijoiden vanha vitsi sanoo, että jos eliminoit sanan ”paradoksi,” tuhoat liki puolet amerikkalaisesta historiankirjoituksesta. Vitsissä on ainakin puolet totta, ja se on helposti sovellettavissa myös baseballiin.

Suomalaisista urheilulajeista baseball on kulturaalisesti helpoimmin verrattavissa hiihtoon.

Hiihtäjät ovat suomalaisessa mielikuvituksessa perinteisesti edustaneet moraalisesti puhtaita ja konstailemattomia metsäsuomalaisia, jotka ruisleivän voimin rääkkäävät itseään kansansa kunniaksi. Baseball on puolestaan sekoitus kirkasotsaista individualismia ja joukkueen eteen uhrautumista, joka usein leimaa amerikkalaisten käsitystä itsestään. Silti, niin suomalaiset hiihtäjät kuin amerikkalaiset baseball-sankaritkin ovat usein steroidien, valeiden, ja narsismin riivaamia ristiriitaisia hahmoja, jotka ovat viime päivinä viihtyneet usein käräjäsaleissa.

Baseballin paradoksaalisuus ei rajoitu sen imagoon. Baseball on ehdottomasti ajattomin kaikista tietämistäni urheilulajeista. Lajin mittava tilastojen pito edesauttaa tämän päivän tähtien vertaamista menneiden vuosikymmenten tähtiin. Unelmien kenttä (Field of Dreams) -elokuvassa James Earl Jonesin esittämä Terry Mann lausuu runollisesti, että baseball on Yhdysvaltain pysyvin arvo. Maa muuttuu jatkuvasti, mutta baseball pysyy samana.

Tavallaan, mutta samanaikaisesti baseball nojaa vahvasti moderniin markkinointiin, valmennustietoon, urheilulääketieteeseen, informatioteknologiaan, ja jopa tilastotieteen kehitykseen. Miljardien dollarien bisneksessä joukkueet eivät jätä kiveä kääntämättä maksimoidakseen voittosaumansa. Baseball on myös käynyt läpi lukusia eri jaksoja, syöttäjien dominoimasta dead ball -aikakaudesta aina 1990-luvun steroidien ruokkimiin kunnariennätysten vuosiin.

Perjantaina käynnistyy vuoden 2011 versio ajattomasta pallopelistä. Kauden alkaessa mestarisuosikit koostuvat ns. tavallisista epäillyistä, oma Atlanta Bravesini mukaanluettuna. Vasta 162 runkosarjan pelin jälkeen ovat pleijarijoukkueet selvillä.

Kauden avauspäivä on eräs urheiluvuoden huipentumia. Kesä on ovella, juuri leikattu nurmikko tuoksuu raikkaalta, jokainen pelaaja ja fani voi vielä unelmoida mestaruudesta. Kun kuulen tuomarin ensimmäistä kertaa huutavan ”play ball,” tiedän että niskakarvani nousevat pystyyn – kuten joka vuosi.

Soundtrack: The Treniers, Say Hey.