Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Barack Obama, republikaanien lemppari?

Marko Maunula
Blogit Americana 23.1.2011 18:36

Presidentti Barack Obaman ihailijakerho kasvaa. Jotkut maltilliset ja älykkäät republikaanit ovat myöntäneet pitävänsä presidentistä.

Vaalikampanjan aikana sekä liberaalien Obama-mania että konservatiivien järjenvastainen vakaumus, että Obama on kenialainen muslimi-kommunisti olivat tosiasioiden valossa hämmentäviä uskomuksia. Obama oli, ja on, maltillinen liberaali, lähempänä suomalaista kokoomukselaista tai Lippos-linjan sosiaalidemokraattia kuin vasemmistoliiton äänestäjää.

Jopa monet järkevät republikaanit olivat alunperin suunniltaan Obaman kauden alkutaipaleesta, mutta se selittyy ennemmin puolueen perinteisellä hysterialla: joka kerta kun demokraatti nousee Valkoiseen taloon, republikaanit näyttävät menettävän tilapäisesti järkensä. Palattuaan taas maan pinnalle, todellisuuspohjaiset republikaanit ovat hiljalleen havaitsemassa istuvan presidentin olevan maltillinen ja tasapainoinen keskitien kulkija.

Presidentti George W. Bushin ajama ja Obaman jatkama pankkien pelastuspaketti pohjautui markkinavetoiseen, yksityisomistusta kunnioittavaan ratkaisuun. Terveydenhoidon uudistus perustui myös yksityiseen sairasvakuutusjärjestelmään. Uusi pankkilaki on perinjuurin maltillinen paketti. Hallinnon suurimpia saavutuksia on vaikea pistää ideologisesti kovinkaan kauas vasemmalle.

Republikaanit ovat havaitsemassa, että istuva presidentti on järkevä mies. Jotkut heistä ovat menneet vielä pidemmälle. Ben Stein, Richard Nixonin ja Gerald Fordin puheenkirjoittaja ja konservatiivinen kommentaattori, ehdotti puolivakavissaan tämän aamun Sunday Morning -ohjelmassa, että republikaanien seuraavan presidenttiehdokkaan pitäisi olla… Barack Obama.

Soundtrack: Grateful Dead, Touch of Grey.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Ehkäpä järki alkaa voittaa puoluepolitiikkaa ja vastenmielisyyttä tummaa ihonväriä kohtaan. Onhan Obama toiminut kypsästi, maltillisesti, ihmisläheisesti ja arvokkaasti rankassa presidentin virassaan näinä vaikeinakin aikoina. Kelpo mies kaikin puolin. Jos republikaanit eivät tätä halua tajuta, voi vain päivitellä mitä heidän päässään voi olla vialla.

Taitaa vain tämän artikkelin kirjoittaja olla Obama-fani….

Heh, heh. Republikaanit ovat tulleet järkiinsä jenkeissä, kaikkea sitä kuulee. No ehkäpä jotkut ovat :)

Oba menisi Suomessa läpi kokoomuksen vasenmistolaisena. On se hyvä jäbä. Ajattelee terveesti. Hän ei ole ihinvärinsäsä vavnki, vaan terve ajattelija, jolle USA on antanut mahdollisuudet. Luoka suokoon hänlle monta kautta ja tuokoon uSan pois Afgoista, Irakista ja pyytäköötr kaikelta maailmalta anteeksi usalaista sotaisuutta. Taitaa olla myöhästä kun Kiina valtaa kaiken fiksummalla politiikalla.

Obaman hämmästyttävin ominaisuus on pitää kaikki tyytyväisenä,hän nimenomaan menisi melkein republikaanista politiikallaan.Maailma kiehuisi jo pelkästä Guantanamo baystä Mccainille mutta Obama lupasi sulkea sen ja asia ei kiinnosta enää Amnestyakaan.