Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Barack Obama, republikaanien lemppari?

Blogit Americana 23.1.2011 18:36
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Presidentti Barack Obaman ihailijakerho kasvaa. Jotkut maltilliset ja älykkäät republikaanit ovat myöntäneet pitävänsä presidentistä.

Vaalikampanjan aikana sekä liberaalien Obama-mania että konservatiivien järjenvastainen vakaumus, että Obama on kenialainen muslimi-kommunisti olivat tosiasioiden valossa hämmentäviä uskomuksia. Obama oli, ja on, maltillinen liberaali, lähempänä suomalaista kokoomukselaista tai Lippos-linjan sosiaalidemokraattia kuin vasemmistoliiton äänestäjää.

Jopa monet järkevät republikaanit olivat alunperin suunniltaan Obaman kauden alkutaipaleesta, mutta se selittyy ennemmin puolueen perinteisellä hysterialla: joka kerta kun demokraatti nousee Valkoiseen taloon, republikaanit näyttävät menettävän tilapäisesti järkensä. Palattuaan taas maan pinnalle, todellisuuspohjaiset republikaanit ovat hiljalleen havaitsemassa istuvan presidentin olevan maltillinen ja tasapainoinen keskitien kulkija.

Presidentti George W. Bushin ajama ja Obaman jatkama pankkien pelastuspaketti pohjautui markkinavetoiseen, yksityisomistusta kunnioittavaan ratkaisuun. Terveydenhoidon uudistus perustui myös yksityiseen sairasvakuutusjärjestelmään. Uusi pankkilaki on perinjuurin maltillinen paketti. Hallinnon suurimpia saavutuksia on vaikea pistää ideologisesti kovinkaan kauas vasemmalle.

Republikaanit ovat havaitsemassa, että istuva presidentti on järkevä mies. Jotkut heistä ovat menneet vielä pidemmälle. Ben Stein, Richard Nixonin ja Gerald Fordin puheenkirjoittaja ja konservatiivinen kommentaattori, ehdotti puolivakavissaan tämän aamun Sunday Morning -ohjelmassa, että republikaanien seuraavan presidenttiehdokkaan pitäisi olla… Barack Obama.

Soundtrack: Grateful Dead, Touch of Grey.